O veřejnou zakázku na nový systém eReceptů usiluje 14 firem

25. 8. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
O veřejnou zakázku na vytvoření nového systému pro elektronické recepty usiluje 14 firem, které ke středečnímu poledni podaly Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nabídky. ČTK to řekla mluvčí Lucie Přinesdomová.


Zakázka je vyhlášena celkem na čtyři roky s předpokládanou hodnotou 58,42 milionu korun bez DPH. SÚKL ale očekává, že nabídková cena bude výrazně nižší.

„V ceně je zahrnut vývoj a implementace systému eRecept, servisní podpora a realizace rozvojových požadavků na dobu 48 měsíců. Žádné další výdaje na tento systém SÚKL nepředpokládá,“ uvedla mluvčí.

Systém zahrnuje Centrální úložiště elektronických receptů, Registr pro léčivé přípravky s omezením a další komponenty. Ve středu byly podle mluvčí pouze otevřeny obálky a zkontrolovány potřebné náležitosti.

Elektronické recepty zavedl v Česku zákon v roce 2007, v současnosti je vystavuje 477 zdravotnických zařízení, z toho 32 nemocnic a poliklinik. Od roku 2018 bude pro lékaře předepisování eReceptů povinné. Ministerstvo zdravotnictví ale počítá se zmírněním povinnosti v situacích, kdy bude výpadek elektřiny či internetu, nebo lékař nebude mít z terénu připojení. Pro pacienty, kteří budou trvat na papírovém receptu, má tato možnost zůstat zachována.

Od zprovoznění náhradního řešení systému eRecept v březnu 2016 bylo vystaveno 525.021 eReceptů a vydáno na 346.267 eReceptů. SÚKL eviduje rostoucí zájem o eRecepty u samostatných ambulancí i větších zdravotnických zařízení.

Systém má umožnit pacientům sledovat, jaké léky jim lékaři předepsali. K těmto informacím se dostanou i lékaři, kterým k tomu pacient dá souhlas. Měl by také umožnit hlídat, aby pacient neužíval například léky se stejnou účinnou látkou od více lékařů, nebo léky, které navzájem mohou vyvolat nepříznivé reakce. Elektronické recepty mají být pro pacienty bezpečnější v tom, že na rozdíl od papírových je možno jejich falzifikace minimální a nenastávají chyby kvůli nečitelně napsaným názvům léků údajům na receptech. Recept lze, po dohodě s lékařem, vydat i na dálku.

Systém eReceptů provozovala pro SÚKL od roku 2012 firma Tronevia, která nyní vede s ústavem spor o práva nakládání s aplikacemi. Původně úložiště elektronických receptů dodala firma Aquasoft, která také pomáhala ústavu zprovoznit nynější náhradní řešení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?