Opětovné Kabátkovo zvolení do čela VZP je skandální, uvedl Babiš

30. 8. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Opětovné zvolení Zdeňka Kabátka do čela Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) pokládá ministr financí Andrej Babiš (ANO) za skandální. Tvrzení, že je Kabátek dobrý manažer, považuje za absurdní. Babiš mluví o "podrazu" ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Ten Babišově kritice nerozumí


Proti Kabátkovi nehlasovalo devět zástupců ANO ve správní radě VZP, poukázal Němeček na twitteru. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že Babiš by dění ve VZP neměl vůbec komentovat, protože je ve střetu zájmů.

Kabátka, kterého správní rada pojišťovny zvolila do funkce ředitele na další čtyři roky, označil Babiš v tiskové zprávě za kontroverzní osobu spojenou s „největším kmotrem českého zdravotnictví“, někdejším náměstkem ministra zdravotnictví Markem Šnajdrem. „Pana Kabátka považuji za představitele éry českého zdravotnictví, která je protkaná korupcí a úplatky,“ uvedl ministr a předseda hnutí ANO.

Poukázal na to, že volební bod byl na program jednání správní rady zařazen poměrně překotně. „Dnešní průběh jednání správní rady VZP je další Němečkův podraz, kterým chce za každou cenu udržet netransparentnost a korupci v systému českého zdravotnictví,“ napsal Babiš.

Ministr Němeček na twitteru uvedl, že Babišovým výrokům nerozumí. Poukázal na to, že ministr zdravotnictví ředitele VZP ani nejmenuje, ani do jeho volby nijak nezasahuje. „Zjevně tedy jde opět o komunikační šum v rámci hnutí ANO,“ komentoval rozpor mezi Babišovou kritikou Kabátkova znovuzvolení a tím, že proti jeho pokračování ve funkci se nevyslovilo devět zástupců ANO ve správní radě VZP.

Sobotka se domnívá, že by Babiš neměl dění ve VZP komentovat. „Je ve střetu zájmů. Jeho fond Hartenberg vlastní zdravotnická zařízení, která inkasují miliony od zdravotních pojišťoven,“ reagoval Sobotka na twitteru na Babišovu kritiku. Investiční fond Hartenberg Holding spravuje Babišovy peníze, vlastní mimo jiné síť klinik FutureLife, které se specializují na péči o ženu.

S návrhem rozhodnout o šéfovi největší tuzemské zdravotní pojišťovny už v úterý přišel předseda správní rady Jiří Běhounek, který je poslancem za ČSSD. Cílem podle něho bylo ujistit, že je firma stabilizovaná a současné vedení má důvěru. Běhounek uvedl, že členové správní rady hodnotili v debatě Kabátkovo dosavadní působení kladně.

Babiš ale tvrdí, že pojišťovně se daří lépe díky ekonomickému růstu a úhradové vyhlášce, která ji podle něho zvýhodňuje. VZP má podle ministra financí nejnižší počet pojištěnců na jednoho zaměstnance a je nejméně efektivní ze všech zdravotních pojišťoven.

Běhounek označil výtky z ANO za snahu o politizaci volby ředitele VZP, jehož funkce je přitom odborná. Zmínil, že volba šéfa VZP v minulosti přešla na správní radu právě kvůli politickým tlakům při volbě ve Sněmovně. „Jsem velice rád, že volba proběhla, aniž by se stihla stát předmětem politických hrátek. Přesně tomu jsem se snažil předejít a zabránit, aby do funkce ředitele VZP nebyl zvolen politický nominant namísto kvalitního odborníka a manažera,“ uvedl Běhounek v tiskové zprávě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?