Plzeňský kraj vypíše výběrové řízení na provozovatele záchytky

29. 8. 2016 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeňský kraj vypíše výběrové řízení na provozovatele protialkoholní záchytné stanice v letech 2017 a 2018. Jediná záchytka v kraji s 570.000 obyvateli je v Plzni. Kraj vypisuje výběrová řízení vždy na dva roky, současnému provozovateli vyprší smlouva na konci roku.


Hejtmanství počítá i nadále s tím, že záchytka zůstane jen jedna v kraji, její provoz ale bude možná stát krajskou kasu víc než dosud, řekl ČTK hejtman Václav Šlajs (ČSSD). Nyní dává kraj na provoz zhruba 2,7 milionu korun ročně.

„Je to naše povinnost, tak musíme zabezpečit tyto služby. Do budoucna se ale možná bude muset hledat nějaké jiné systémové řešení,“ řekl. Před výběrovým řízením zatím nechtěl uvést, kolik bude přibližně dotace kraje v dalších dvou letech činit. Záchytka s deseti lůžky je podle Šlajse většinou značně zaplněná. Za pobyt zaplatí lidé 4500 za noc, to je podle dostupných údajů jedna z nejvyšších částek v ČR. Poplatek se ale daří vybrat zhruba jen od 17 procent klientů, řekl hejtman.

Připomněl, že stále roste podíl lidí, kteří jsou na záchytku převáženi nejen pod vlivem alkoholu, ale také drog. Roste jejich počet i agresivita. Předpokládané zvýšení dotace kraje na provoz záchytky by měl podle něj částečně pokrýt potřebné posílení personálu.

Krajský příspěvek pokrývá provoz záchytky, která musí podle předpisů fungovat při zdravotnickém zařízení. V krajském městě je to dosud Městská poliklinika Plzeň ve čtvrti Slovany. Podle dostupných údajů na záchytce ročně přenocuje přes 1700 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?