Světový den proti žloutenkám: žloutenka každoročně zabije více lidí než HIV, TBC nebo malárie

27. 7. 2016 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Světový den boje proti infekčním žloutenkám se každoročně koná 28. července na počest narození profesora Barucha Blumberga, který získal Nobelovu cenu za objev viru hepatitidy B. Jeho účelem je zvýšit obecné povědomí o žloutence a o možnostech předcházení infekci.

TISKOVÁ ZPRÁVA

Virová žloutenka je totiž sedmým největším zabijákem na světě, předčí i HIV, tuberkulózu či malárii. Ačkoliv vakcína proti typu A a B je v ČR běžně dostupná, i v našich podmínkách bohužel počty onemocnění žloutenkou některých typů narůstají.

Virová žloutenka (hepatitida) je nakažlivé onemocnění způsobené viry, které napadají jaterní tkáň. Kromě krátkodobé (akutní) infekce mohou viry zapříčinit dlouhodobou infekci nazývanou chronická hepatitida, která může vést k život ohrožujícím komplikacím, jako jsou cirhóza (ztvrdnutí jater), selhání jater či rakovina jater. Ročně hepatitidám podlehne 1,45 milionu lidí na celém světě.

Rozlišujeme více druhů žloutenek podle typu viru, který je vyvolal, způsobu přenosu, závažnosti a možných následků onemocnění. K nejrozšířenějším typům patří žloutenky typu A, B a C, přičemž proti žloutence typu A a B je možné se chránit i očkováním.

V České republice je hlášen výskyt virových hepatitid typu A, B, C a E. „Doporučujeme zvážit očkování proti virové hepatitidě typů A a B. V rámci prevence je dále nutné především pečlivě dodržovat hygienu, nekonzumovat potraviny a vodu z neověřených či nedůvěryhodných zdrojů, a to zejména při cestování, a vyvarovat se rizikového chování, tedy hlavně nitrožilního užívání drog se sdílením injekčních jehel a stříkaček,“ upozorňuje nová Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?