Těžší vrtulníky záchranky by mohly přistát v Karlových Varech příští rok

27. 9. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Armádní vrtulník Letecké záchranné služby by mohl začít přistávat na střeše nemocnice v Karlových Varech v roce 2017.


První část posudku ke změně dispozic heliportu dodala Karlovarskému kraji projekční kancelář v létě, druhou část si u ní nyní kraj objednal. Povolení ke změnám by měl kraj získat začátkem příštího roku.

„Projekt nemocničního pavilonu s heliportem vznikl před řadou let. V té době se předpokládalo, že armádní letecká záchranná služba změní koncepci a bude používat už jen lehké vrtulníky. Ale nestalo se a vloni se naopak rozhodlo, že v obou krajích budou i nadále létat těžší stroje. Proto jsme se hned začali zabývat tím, že změníme parametry heliportu, aby na střeše karlovarské nemocnice mohly sedat i vrtulníky vážící více než 3,5 tuny,“ vysvětlil hejtmanův náměstek Jakub Pánik (ČSSD).

Za zpracování obou částí posudku zaplatí kraj 80.000 korun. Druhou část expertízy by měla projekční kancelář odevzdat do listopadu poté, co jej projedná se zástupci Úřadu pro civilní letectví.

Karlovarský a Plzeňský kraj obsluhuje Letecká záchranná služba v Plzni - Líních, která používá právě armádní vrtulník. Nyní tak záchranářské helikoptéry v Karlových Varech přistávají v případě potřeby v areálu fotbalového stadionu nebo pacienty transportují rovnou do Fakultní nemocnice v Plzni. Poté by mohly přistávat přímo na střeše pavilonu urgentní medicíny, který v Karlových Varech vznikl v roce 2012. Jeho výstavba stála téměř 600 milionů korun.

Stejný problém je nyní aktuální i v Jihočeském kraji. Tam bude nyní leteckou záchrannou službu provozovat armáda, jejíž těžké vrtulníky nemohou přistávat na heliportu na letišti v Plané. Proto se letecká záchranná služba přesune do Bechyně. Do loni otevřeného moderního areálu letiště v Plané by se záchranka měla vrátit poté, co leteckou záchrannou službu začne provozovat státní subjekt s lehkými helikoptérami.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?