Zdravotním sestrám bude stačit nižší vzdělání než nyní

22. 6. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní sestry nebudou potřebovat vysokoškolské vzdělání, bude jim stačit střední zdravotnická škola a rok vyšší odborné školy.


Zároveň se zakotví také podmínky vzdělání pro povolání terapeuta a specialisty tradiční čínské medicíny a nastupující zdravotničtí záchranáři budou muset absolvovat praxi v nemocnicích. Změny přinese vládní novela, kterou včera podepsal podle informací Hradu prezident Miloš Zeman.

Zařazení terapeutů tradiční čínské medicíny mezi zdravotnické pracovníky kritizovala Česká lékařská komora i Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně. Poukazují na to, že léčitelé nejsou v žádné evropské zemi považováni v právním smyslu za zdravotníky, měli by mít samostatný zákon. Úprava se dostala do vládní novely ve Sněmovně. Její předkladatel Rostislav Vyzula (ANO) poukazoval na to, že v současnosti není možné vzdělání terapeutů a specialistů čínské medicíny ani rozsah a kvalitu nabízené péče nijak ověřit.

Změna ve vzdělávání sester nastane od září. Bude se týkat zájemců o profesi, kteří zahájí studium, i těch, kteří už studují. Model zvaný 4+1 má nahradit dosavadní systém, kdy sestra musí po střední škole projít ještě tříletým bakalářským studiem.

Předloha by měla podle důvodové zprávy stabilizovat a zkvalitnit systém kvalifikačního vzdělávání zejména ošetřovatelských profesí všeobecné, dětské a praktické sestry. Mohl by díky ní podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) vzrůst počet všeobecných a dětských sester, kterých je nedostatek. K cílům normy patří i snazší návrat zdravotnických pracovníků, kteří byli dlouhodoběji mimo obor, zpět do zdravotnictví.

Podobně jako čínští léčitelé se do normy dostali behaviorální analytici, jejich asistenti a technici. Obor souvisí s terapií pro lidi s poruchou autistického spektra. V zákonu naopak nově nebude arteterapie. Ministerstvo zdravotnictví ve zdůvodnění jejího vypuštění mimo jiné uvedlo, že od doby, co byla profese v zákoně zakotvena, nezískal způsobilost k výkonu tohoto povolání ani jeden arteterapeut.

Nastupující zdravotničtí záchranáři budou muset podle sněmovních úprav absolvovat před nástupem do výjezdní skupiny roční praxi na anesteziologicko-resuscitačním úseku, na úseku intenzivní péče nebo úseku akutního příjmu. Porodní asistentky se nebudou smět starat o kojence, tedy o děti od 29. dne po narození. Poslanci poukazovali na to, že se jedná o práci pro dětské sestry.

Vládní norma taky zruší povinnost doplnit si vysokoškolské vzdělání pro ty, kteří desítky let ve zdravotnictví pracují. Zanikne rovněž kreditní systém, který sloužil ke kontrole celoživotního vzdělávání a podle ministerstva zdravotnictví neplnil dostatečně motivační roli ani nebyl dostatečně efektivní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?