Sestra u soudu

10. 2. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
O tom, že se pravdomluvnost nevyplácí, se na vlastní kůži přesvědčuje Anne Mitchellová. Ve chvíli, kdy se rozhodla upozornit státní dozorčí orgány na problémy v nemocnici, byla přesvědčena, že dělá jen svoji povinnost. Sice se trochu bála ztráty zaměstnání, a tak se pro jistotu nepodepsala, ale jinak měla pocit dobře vykonané práce.


Za dva měsíce ji ale místní policie zatkla a odvedla do vězení. Koncem měsíce ledna dojde před místním soudcem k přelíčení, ve kterém je tato sestra obžalována ze zneužití oficiální informace, což je v Texasu trestné. Žalobce se bude snažit prokázat, že Mitchellová opakovaně pomlouvala doktora Arafilese a úmyslně se dopisem regulační agentuře snažila poškodit jeho dobrou pověst.
Mitchellová se naopak brání tím, že pracuje jako sestra v administrativní sféře, takže ve chvíli, kdy vidí špatné lékařské zákroky a chybné předpisy léků, je přímo povinna zakročit. S dopisem jí pomáhala druhá sestra, ale tu nakonec obžaloba těsně před soudem z žaloby vyškrtla.

V tomto případu, který postupně získává nechvalnou „slávu“ po celých Spojených státech, hraje do značné míry roli protekce a kamarádství malého města. Když dohlížecí orgán informoval doktora Arafilese o tom, že přišla anonymní stížnost, začal si stěžovat u svého přítele, který byl „shodou okolností“ místím šerifem. Ten si získal povolení místního soudce, zabavil všem sestrám v nemocnici počítače a v jednom z nich objevil dopis.

Státní a federální asociace zdravotních sester křičí „faul“ a daly dohromady 40 tisíc dolarů, které Mitchellová používá na svoji obhajobu. Řada expertů navíc tvrdí, že u státního občanského soudu musí být Mitchellová chráněna tzv. whistle-blower act, což je zákon, chránící ty, kteří se rozhodnou promluvit o nezákonném chování zaměstnavatele. Na jejich straně je i ředitelka Texas Medical Board, která otevřeným dopisem varovala prokurátora, že tento případ může závažně zhoršit informace o špatných lékařích. Obě sestry navíc podaly vlastní žalobu, ve které jmenovaly šerifa, lékaře, nemocnici i celý okres. Viní je jak z pomluvy, tak i z porušování občanských práv.

Anne Mitchellová tvrdí, že od června, kdy byla na hodinu propuštěna, nemůže najít zaměstnání a že její reputace sestry, kterou za 25 let praxe pouze chválili, je zničena. Obě sestry si přitom na dr. Arafilese stěžovaly téměř od chvíle, kdy ho v roce 2008 nemocnice najala. Nejdříve svoji stížnost adresovaly ředitelství nemocnice, ale nic se nestalo. Nemocnice přiznává, že na dr. Arafilese přišlo již dříve několik stížností a že ho ředitelství pouze opakovaně pokáralo za problémy s recepty a za provádění chirurgických zákroků bez oprávnění.

Státní experti při překvapivé návštěvě nemocnice našli řadu porušení předpisů ze strany lékaře a snažili se celou záležitost uzavřít jako diskriminaci postižených sester. Šerif Roberts, který patří mezi pacienty doktora Arafilese, je ale stále přesvědčen o tom, že dopis byl napsán ve snaze lékaře poškodit.
Řada texaských zákonů mluví přímo o povinnosti sester ohlásit takové chování lékaře, které podle jejich znalostí může ohrozit zdraví nebo život pacienta. Podle toho by rozsudek měl záviset na tom, jestli soudce či porota rozhodnou, že Anne Mitchellová jednala v dobrém úmyslu. Ten není podle předchozího rozhodnutí Nejvyššího soudu v podobných případech příliš obtížné prokázat.


O autorovi: Dr. Václav Větvička, Ph. D. Univerzita Louisville, Kentucky, USA

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
3)
OR = 2,36, 95% CI 1,34-4,15, p = 0,003), resp. (OR = 2,42, 95% CI 1,22-4,81, p = 0,01
4)
OR = 3,22, 95% CI 2,28-4,55, p < 0,0001), resp. (OR 2,82, 95% CI 1,91-4,15, p < 0,0001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?