Aktuálně: Koalice uvažuje o navýšení poplatků za zdravotnictví

9. 7. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rodící se koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných chce navýšit platby za zdravotnictví z 30 korun na 50 za recept a ze 60 na 100 korun za den v nemocnici.


Vyjednávač TOP 09 Vladimír Pavelka řekl pro ČTK, že zvýšení poplatků má pomoct zdravotnictví v době ekonomické krize. TOP 09 podle Pavelky nesouhlasí s tím, aby stát pro příští rok navýšil platby za své pojištěnce, jak navrhuje ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Zvýšení poplatků má podle Pavelky nahradit tyto peníze, podle návrhu Juráskové jde o víc než tři miliardy korun. O jejím požadavku bude v pondělí jednat vláda. Kabinet, který 25. 6. 2010 podal demisi, už ale podle premiéra Jana Fischera nebude podnikat žádné důležité kroky. „To by od končící vlády nebylo dobré, stát by se tak zadlužil o další miliardy,“ konstatoval Pavelka. O návrhu expertního týmu, o kterém informovalo Právo, budou jednat politické špičky koalice. Neshoda panuje podle Pavelky na tom, že Věci veřejné požadují zrušit platbu za položku na receptu.

Platit by se podle tohoto návrhu mělo pouze za recept, a to 30 korun. TOP 09 ve svém programu uvádí, že chce navyšovat spoluúčast pacientů, nejvýše ale o tři procenta ročně. Zvýšení poplatků se do této hranice podle Pavelky vejde, protože jde pouze o malou část toho, co pacienti celkově zaplatí například v lékárnách. Jurásková upozorňuje, že bez zvýšení plateb státu za více než šest milionů státních pojištěnců, tedy dětí, důchodců či nezaměstnaných, se dostanou VZP a některé menší pojišťovny už v polovině roku 2011 do dluhů a nebudou mít dost peněz na zaplacení stejně kvalitní péče jako letos. Zdravotní pojišťovny dostávají za zaměstnance měsíčně v průměru 2700 korun, podnikatelé platí necelých 1300 korun, osoby bez zdanitelných příjmů 1080 korun a stát dává za své pojištěnce 723 korun. Stát platí za 58 procent lidí, kteří však čerpají 80 procent péče. Podíl plateb státu v celkových příjmech zdravotních pojišťoven tvoří jen 22 procent.

Zdravotnictvím proteče ročně 240 miliard korun. Mezi lety 2003 až 2007 stouply výdaje pojišťoven o 35 procent, spoluúčast pacientů o 123 procent. S ekonomickou krizí klesl výběr zdravotního pojištění, pojišťovny ještě letos pokrývají výpadek z rezerv.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?