Alkoholismus

13. 5. 2008 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Alkoholismus je stav, při němž je postižený závislý na alkoholu. Závislost výrazně narušuje duševní a tělesné zdraví alkoholika a poškozuje jeho rodinné a společenské vazby. Odnětí alkoholu vede k abstinenčnímu syndromu.


SUMMARY

Alcoholism is a condition characterized by alcohol addiction. The addiction compromises cognitive and physical health of the alcoholic and impairs his family and social relationships. Stop of alcohol intake leads to a withdrawal syndrome.

Věková hranice konzumentů alkoholu se stále snižuje, děti začínají pít alkohol již kolem čtrnáctého až patnáctého roku. Většina mladých lidí pije téměř každý víkend.Pacienty závislé na alkoholu můžeme rozdělit na tzv. kvartální pijáky, kteří pijí několik dní za sebou přibližně jednou za tři měsíce. Měsíční pijáci pijí také několik dní za sebou, ale jednou za měsíc. Poslední skupinou jsou lidé, kteří pijí denně. Někteří si udržují stálou hladinu alkoholu, protože bez alkoholu již nedokážou žít, a přitom fungují v běžném životě, jiní se opíjejí „do němoty“. Někteří alkoholici pijí jen jeden druh alkoholu, jiní kombinují různé druhy dohromady.

Mezi naše pacienty patří muži i ženy, ale žen je méně a také „méně vydrží“. Dříve jim selhávají játra, objeví se žloutenka nebo ascites. Pokud ani v tuto chvíli nepřestane alkoholik pít, hrozí mu smrt. Měli jsme pacientku, které alkohol vážně poškodil zrak, ale přesto pila dál, a to nejen alkohol, ale třeba i parfémy a jiné přípravky obsahující líh. Naši mladí pacienti často kombinují alkohol s drogami nebo patologickým hráčstvím a někdy jim trvá i několik let, než si připustí vážnost svých problémů. Alkoholici většinou nepřicházejí na léčení ze své vůle, ale jsou často doslova dovlečeni rodiči nebo svými partnery; úspěšnost léčby těchto lidí není příliš velká. Tito pacienti mívají negativní postoj k léčbě, jsou přesvědčeni, že žádný problém nemají a že konzumaci alkoholu mají pod kontrolou.

Alkoholici jsou často agresivní a pro svůj pravidelný příjem alkoholu jsou schopni čehokoli: například napadnout manželku, zdemolovat byt atd. Přestávají chodit do práce, dbát o svůj zevnějšek a pečovat o rodinu. Dochází ke změnám osobnosti. Mají své „kamarády“, kteří jsou „nejlepší“, spojuje je pití alkoholu a scházejí se v hospodě. Málo z nich pije doma v soukromí, což je horší pro děti, které vidí svého tatínka opilého a nerozumí, co se s ním děje. Takové děti mívají psychické a výchovné problémy a mohou skončit v péči psychologů. Pro úspěšnost léčby je důležitá podpora a pomoc rodiny. Alkoholismus má několik fází. Alkoholik nejprve pije tajně. Když to jeho blízcí zjistí, následuje fáze slibů a přísah. Může na čas přestat pít, ale situace se opakuje stále dokola, jen se zkracují intervaly mezi obdobím pití.

Léčba

Pokud se alkoholik dostane do péče psychiatra, lékař s ním sepíše anamnézu: kdy začal pít, jak často pije, jaké množství, jaký druh alkoholu, zda kombinuje nebo ne, zda pije doma nebo v hospodě, zda pije v práci, jaké má abstinenční příznaky a zda už měl halucinace nebo epileptické záchvaty, a nakonec, jakou formou se chce léčit, zda ústavně nebo ambulantně.

Pokud pacient zvolí ambulantní léčbu, navštíví nejprve obvodního lékaře, aby odebral krev a zjistil stav jater. Poté k nám pacient přijde na antabusový test, který probíhá takto: pacient den před testem užije 5 tbl. Antabusu, v den testu si k nám přinese 10° pivo. Vypije polovinu a pozorujeme, co se s ním děje a vše se zapisuje v pravidelných intervalech. Pacient většinou silně zčervená včetně spojivek, má tachykardii, hypertenzi, je dušný a může se objevit nauzea. Je to proto, aby pacient viděl, co s ním udělala půlka piva, a aby pochopil, že na Antabus se pít nesmí. Pokud by vypil tvrdý alkohol, může skončit na JIP.

Do hodiny tyto příznaky vymizí. Pacient k nám pak dochází 2krát týdně pro 2 tbl. Antabusu. Po půl roce užívání léčbu vysadíme a pacient zkouší abstinovat bez ní. Ze zkušeností můžu říct, že pacienti často recidivují a poté se zase nasadí Antabus a tak je to stále dokola. Za svou praxi jsem bohužel nezažila vyléčeného alkoholika! Stačí nějaké rodinné problémy, stres a tito pacienti sahají po láhvi. Antabus má ten účinek, že minimalizuje chuť na alkohol a také vzpomínky na lekci s trochou piva pacientovi zakážou se napít alkoholu. Bohužel, takoví pacienti by měli dodržovat úplnou abstinenci a ani nealkoholické pivo se nedoporučuje, protože navozuje vzpomínky na alkoholické pivo, stejně chutná a pacient se pak opět vrací k alkoholu.

Pacienty, kteří chtějí ústavní léčbu, objednáváme do léčebny až za měsíc po návštěvě u nás, protože chceme vidět snahu a vůli, že ten měsíc bude abstinovat a že si pobyt v léčebně opravdu zaslouží, protože je velmi nákladná. Při příjmu do léčebny musí být pacient střízlivý. V léčebně je tři měsíce a učí se zvládat stres, chuť na alkohol a vyplnit běžný den. Součástí léčby je práce v dílnách, keramika, sport, psychoterapie atd. Alkoholiky často trápí potíže se spaním, trávením, mají žaludeční nebo dvanáctníkové vředy, deprese atd. Mají převrácený rytmus, narušenou osobnost. Takže po zvládnutí alkoholu je potřeba léčit i psychické potíže.

Po návratu z léčebny musí pacient pravidelně docházet do psychiatrické ambulance. Pokud spáchá pod vlivem alkoholu trestný čin, bude mu nařízeno ochranné ústavní nebo ambulantní léčení. To vše alkohol způsobuje, a přesto se ho konzumuje stále více.


Soňa Nogová, psychiatrická ambulance MUDr. Bronislava Šedého Frýdek-Místek (nogis@volny.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?