Alternativní léčba – larvální terapie a čistění ran v praxi

11. 4. 2007 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Larvální terapie je alternativní metoda léčení a čištění ran pomocí sterilních larev bzučivky zelené – Lucilia sericata. Larvy produkují vysoce účinné enzymy, které štěpí rozbředlé nekrotické tkáně, aby je vysály jako potravu.


Štěpí pouze mrtvou tkáň, živé buňky nepoškozují. Dokonale tak kopírují hranici živé a mrtvé tkáně mnohonásobně přesněji než skalpel chirurga.

Larvy lze využít při léčbě: ran infikovaných a obsahujících mrtvou tkáň, bércových vředů, proleženin, popálenin, syndromu diabetické nohy a na vyčištění rány před transplantací kůže.

Larvy nelze použít: do ran komunikujících s tělními dutinami a orgány, v blízkosti velkých cév a do ran s tendencí k masivnímu krvácení. Larvy jsou dodávány ve sterilním kontejneru (obr. 1). Před použitím mají velikost 2 mm, po 4 – 5 dnech působení v ráně dorůstají velikosti 12 – 15 mm. Po vyjmutí z rány jsou biologicky zlikvidovány.

Larvy a pacienti

Na našem chirurgickém septickém oddělení jsme s touto terapií začali pracovat v prosinci 2005. Před zahájením léčby larvami musí být každý pacient plně informován lékařem o způsobu a průběhu léčby a musí podepsat informovaný souhlas s touto terapií. Zajímala nás reakce pacientů na nový způsob léčby. Výsledek byl překvapivý. Pacienti vítali kladně novou technologii, která zvyšuje naději na jejich uzdravení či celý proces urychlí, aniž by museli podstupovat časté chirurgické zákroky a absolvovat komplikovanou léčbu. Rozplynuly se i jejich obavy z bolesti při převazech. Z již nabytých zkušeností a informací víme, že pacienti popisují své pocity jako „hemžení pod obvazem“ nebo „noha v kopřivách“.

Co na to sestry?

Jako vždy, když se zavádí do praxe něco nového, objevily se obavy: * Jaký bude mít terapie účinek? * Jak budou reagovat pacienti? * Nebudeme se „štítit“ – přece jenom předsudky svazují?

Strach byl zcela zbytečný. Sestry již dávno zapomněly na své rozpaky, jsou přece profesionálky. Největší odměnou jsou jim viditelné úspěchy léčby a spokojení pacienti.

Kazuistika 1

Pacient: P. L., věk 74 let, přeložen 3. 5. 2006 z interního oddělení k amputaci levé dolní končetiny (LDK) ve stehně s diagnózou Praegangrena pedis l. sin atherosclerotica.

Vedlejší dg.: AS universalis, hypertenze II. typu, Stp. plicní embolii 4/2002, exofytický TU těla žaludku se sekundární anemií. Pacient je soběstačný v rámci lůžka, snaží se spolupracovat, je komunikativní. Plně informován o svém zdravotním stavu – souhlasí s amputací LDK ve stehně.

Výkon byl proveden 4. 5. 2006 ve spinální anestezii. Pooperační období zvládl pacient dobře, byl afebrilní, slovní hodnocení bolesti na vizuální analogové škále (VAŠ) hodnotil stupněm 4.

3. pooperační den: Pacient začal rehabilitovat, zahájen nácvik chůze o berlích, přesuny na invalidní vozík. Operační rána byla klidná. Medikace: Augmentin 625 mg/8 hod., Dalacin 600 mg/8 hod., Dolsin 50 mg, Novalgin inj., Clexane 80 s. c., Prestarium 4 mg., Agapurin tbl.

7. pooperační den: Objevilo se zarudnutí v okolí operační rány. Lékař provedl rozpuštění stehů, byl odebrán stěr na bakteriologii.

Výsledek bakteriologie – Staphylococcus aureus – MRSA pozitivní Pseudomonas putida. Vzhledem k výsledkům bylo nutno zavést režimová opatření – pacient byl přeložen na izolační pokoj. Byly prováděny oplachy operační rány 3% peroxidem vodíku, přikládáno krytí s Dermacynem. Nadále byl pacient afebrilní, udával pouze bolesti stupňující se při převazech.

Lokální nález: Defekt velikosti 15 x 10 cm povleklý, mediální polovina rány byla tvořena nekrotickou svalovou tkání. Lékař indikuje nasazení larvální terapie.

30. 5. 2006: Zahájena larvální terapie. Pacient se cítí dobře, druhý den po aplikaci udává svědivé pálení v místě přiložení larev (obr. 2).

2. 6. 2006: Ukončena larvální terapie s pozitivním výsledkem, operační rána je klidná, čistá, bez sekrece (obr. 3).

8. 6. 2006: Provedena plastika a resutura pahýlu. V celém pooperačním období pacient stále rehabilitoval, prováděl nácvik chůze o berlích, zvládl přesuny na invalidní vozík. Lékařem byla vypsána žádost do rehabilitačního ústavu.

23. 6. 2006: Pacient propuštěn do domácího ošetření v dobrém fyzickém i psychickém stavu, rána zhojena (obr. 4).

Kazuistika 2

První pacient s larvální terapií… Pacient: M. K., rok narození 1944, důchodce, ženatý, příjem 15. 11. 2005 pro dg. Phlegmona pedis l. sin.

Vedlejší dg.: Diabetes mellitus (DM) – PAD, Stp. Amputationem dig. III. pedis l. sin. Na ambulanci udává pacient teploty až 40 °C, při přijetí TT přeměřena (38,5 °C). Lokální nález – zarudnutí na plosce nohy, otok celého bérce, pulzace na periferiích nehmatná. DM – dekompenzován.

Medikace: ATB – Augmentin 1,2 g i. v., Dalacin 600 mg i. v., Actrapid (aplikace inzulinu podle výsledků glykemií), Dolsin 50 mg, Novalgin 4 ml i. v. Při přijetí pacienta bylo provedeno interní předoperační vyšetření, pravidelné kontroly glykemie a úprava inzulinové terapie podle výsledků.

2. den hospitalizace: započata vazodilatační léčba a zahájena hyperbaroxie.

9. 12. 2005: Pro nehojící se ránu rozhodl lékař využít novou alternativní metodu – larvální terapii. (obr. 5)

12. 12. 2005: Larvální terapie ukončena. Dochází k vyčištění defektů, ale již dříve hraniční vitalita palce přechází do gangrény.

16. 12. 2005: Provedena amputace palce a následně opakovaná larvální terapie (obr. 6).

Kultivačně se objevuje kolonizace rány – Staphylococcuc aureus – MRSA pozitivní. Na defekt se začal aplikovat Stafal. Kontrolní stěry s odstupem již nepotvrzují přítomnost bakterie Staphylococcus aureus – MRSA negativní. Celková hospitalizace ukončena v dubnu 2006 (obr. 7). Touto komplexní léčbou se daří hojit i defekty planty po amputaci palce. Jsou nastartovány granulace, které před propuštěním dosahují nivea kůže. DM kompenzován, pacient soběstačný v sebepéči, zvládá chůzi o berlích.

Závěr

Jsme rádi, že je v dnešní době možno pacientům poskytnout i tuto alternativní metodu, která nachází své místo při léčbě nehojících se ran. Jedná se o metodu pocitově nepříjemnou, ale nebolestivou a pacienty dobře tolerovanou. Pro dobré výsledky byla tato metoda v naší nemocnici zařazena mezi nemocniční standardy čištění a léčení chronicky se nehojících ran.


SOUHRN

Co je larvální terapie a kde všude je možno ji využít, se dozvíte v následujícím příspěvku.

SUMMARY

In the article you will find out about maggot therapy and how it can be used.


O autorovi: Lenka Stejskalíková, Septická jednotka chirurgického oddělení Městská nemocnice Ostrava p. o. (Lenkaste@email.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?