Andrologie - vyšetření plodnosti u mužů

2. 1. 2006 12:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Andrologie se zabývá příčinami, diagnostikou, léčbou i výzkumem poruch mužské plodnosti. Jde o mezioborovou spolupráci dermatovenerologie, gynekologie, urologie, endokrinologie, sexuologie a psychiatrie. Tvoří součást reprodukční medicíny, neboť se zabývá stanovením fertility muže v biologické reprodukční dvojici.


SOUHRN

Vyšetření neplodnosti u mužů dříve a nyní, způsoby vyšetření -klinické, laboratorní a hormonální, řešení a příčiny neplodnosti mužů.

SUMMARY

The article addresses male infertility before and today, the mode of examination - clinical, laboratory and hormonal. It also deals with causes of infertility and its treatment.

Andrologická ambulance Kožní kliniky FN v Plzni má dlouholetou tradici. Postupně jsme do provozu zavedli nové laboratorní metody - od vyšetření protilátek, barvení preparátů na určení morfologie, postkoitálních testů přes zmrazování ejakulátu, umělé oplodňování typu AIH a AID až po akrozomové reakce. Před čtvrtstoletím činila norma 60 mil. spermií/ml, dnes podle WHO dosahuje pouhých 20 mil. spermií/ml. Počet a kvalita spermatozoí jsou hlavními ukazateli, které rozhodujícím způsobem ovlivňují plodnost muže. Vyšetření spermiogramu představuje nejjednodušší způsob zjištění fertility.

Citlivý osobní problém

Na pracoviště přicházejí pacienti na doporučení jednotlivých lékařů - gynekologů, sexuologů, neurologů, endokrinologů, praktických lékařů i psychiatrů. Zajišťujeme jim diskrétní a korektní jednání, neboť se jedná o velice citlivou problematiku z hlediska sociálního, sociologického, psychologického a etického. Jsou poučeni o nutnosti pohlavní abstinence před odběrem ejakulátu, seznámeni se způsobem odběru a domluví si vhodný termín. Od objednání přes vyšetření až po předání výsledku má pacient přímý kontakt, což lékaři napomáhá správně pochopit rodinnou situaci a celkově ji zhodnotit.

Odběr provádí pacient v odběrové místnosti do skleněné sterilní širokohrdlé zkumavky, kterou předá laborantce ke zpracování. Základní vyšetření spermiogramu probíhá makroskopicky i mikroskopicky. Makroskopické vyšetření spočívá ve změření objemu ejakulátu: přelitím do odměrného válce na 10 ml, stanovení doby zkapalnění, určení viskozity, barvy a pH pomocí pH papírků. Mikroskopickým vyšetřením nativního preparátu se určí pohyblivost spermatozoí, která se udává v relativních procentech: spermie se podle Mc Leodovy stupnice dělí na pohyblivé dobře nebo špatně a nepohyblivé. Hodnotí se případná přítomnost leukocytů, erytrocytů, trichomonád, epitelií, prostatických tělísek, aglutinace morfologie spermií.

Počítání spermatozoí se provádí v Th omově komůrce, kde je možné určit i propulzivitu spermií. Th omova komůrka je rozdělena na 16 velkých čtverců a každý velký čtverec na 16 malých. Počítáme-li ve 20 malých čtvercích, dostaneme počet spermatozoí v milionech/mililitr.

Počítání musíme provádět opakovaně a průměrný výsledek je výsledkem konečným. Komůrka se plní automatickou pipetou s výměnnou špičkou. Jelikož ejakulát není homogenní, vždy celý vzorek dokonale promísíme a plníme pod krycí sklo komůrky - kapilární vzlínavostí - opakovaně a počítáme, čímž se vyhneme subjektivní chybě.

Zjistí-li se ve spermiogramu zmnožení leukocytů, následují odběry z uretry - STD pro další možné infekce urogenitálního traktu (na chlamydie, mykoplazmata a ureaplazmata) a bakteriologické vyšetření, neboť přítomnost patogenních bakterií kvalitu spermatu zhoršuje. Odebírá se krev k určení hladiny gonadotropních hormonů: testosteronu, FSH - folikulostimulačního hormonu, LH - luteinizačního hormonu (ovlivňuje tvorbu testosteronu ve varlatech). Lékař pacienta klinicky vyšetří s návrhem terapie, případně doporučí další vyšetření a rozhoduje o optimálním způsobu řešení situace.

Dříve se mužům navrhovala změna životního stylu, složení stravy, léčba vitaminy a hormony. Pokud to nestačilo, měli partneři pouze tři možnosti pomoci: umělé oplodnění spermatem manžela (AIH), spermatem dárce(AID) nebo adopce. Dnes v centrech asistované reprodukce o neplodné páry pečují novými převratnými technologiemi. Jednou z nich je metoda ICSI - tzv. intracytoplazmatická injekce spermie do vajíčka, kdy lze dosáhnout oplození pouze jedinou spermií. Pacientům, kteří nemají v ejakulátu ani jedinou spermii, je dnes možné odebrat spermie pomocí optických přístrojů mikrochirurgicky přímo z kanálků nadvarlete (MESA), nebo dokonce z kanálků varlete, kde se spermie tvoří (TESA). Úspěšnost výkonů přesahuje 60 %.

Nejčastější příčiny poruchy plodnosti u mužů

Denní konzumace piva, destilátů a kouření mají vliv na pohyblivost spermií, užívání drog a anabolik může ovlivňovat počet spermií, nadměrná obliba saunování nebo horkých koupelí poškozuje tvorbu spermií, neboť varlata ke své činnosti potřebují teplotu asi o 1 °C nižší, než je teplota tělesná. Spermie reagují na teplotu už od 0,5 °C. Hypotalamicko-hypofyzární systém gonadotropních hormonů, který řídí činnost pohlavních žláz, ovlivňují metabolické, hormonální a nervové projevy. Stres, podvýživa, socioekonomické problémy a emoční deprivace mají také vliv na rozvoj a udržení rozmnožovacích schopností. Tvorbu spermií tlumí užívání antibiotik a cytostatik. Nepříznivý vliv na plodnost mají i toxické látky v ovzduší (olovo, kadmium a rtuť). K dalším příčinám zhoršené plodnosti patří nesestouplá varlata u plodu, fimóza, varikokéla, erektivní dysfunkce, deformace penisu, různé infekce, poranění, nádor varlete, genetické poruchy, ale i selhání ledvin, cirhóza jater, cystická fibróza a ischemie.

Vyhlídky do budoucna

Budeme muset opravdu „pěstovat“ spermie z odebraného kousku tkáně varlete přeneseného pod kůži hřbetu kastrovaného myšáka? Tuto techniku vyvinuli na Pensylvánské univerzitě a zatím se provádí jen se štěpy varlat koz a prasat.


O autorovi: Jitka Sixtová Kožní klinika - andrologická poradna, FN Plzeň (sixtova@fnplzen.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?