Budoucnost letecké záchranné služby probere vláda v září

23. 8. 2017 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda odložila jednání o podobě letecké záchranné služby po roce 2020 na schůzi naplánovanou na 4. září. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) na twitteru uvedl, že z časových důvodů. Jednání se uskuteční v Lednici, půjde o společné zasedání se slovenskou vládou.


Návrh, aby po roce 2020 zřizoval leteckou záchrannou službu státní podnik, vzešel z expertní pracovní skupiny. Většina politických stran zastoupených nyní v Parlamentu ho ale nepodporuje. Podle komise by měl vzniknout buď nový státní podnik nebo by záchranáři spadali pod firmu Czech Aviation Trade Centre (CATC) spadající pod Řízení letového provozu.

Expertní komisi tvořili zástupci ministerstev zdravotnictví, financí, obrany, vnitra, Úřadu vlády ČR a Asociace krajů ČR, která ale s materiálem nesouhlasí. Stejně jako ODS a Piráti, podle kterých je vhodnější současný systém, kdy kromě základem pokrytých policií a armádou službu zajišťují soukromé firmy.

Založení státního podniku by trvalo přibližně tři roky, Řízení letového provozu nabídlo svou firmu CATC. „Toto řešení by umožnilo již v letošním roce začít pracovat na získání všech potřebných oprávnění, zahájit výběrové řízení pro nákup nových vrtulníků a materiálu i zajištění potřebného personálu,“ píše se v dokumentu. Zajištění financování z ministerstva zdravotnictví by si ale vyžádalo změny současné legislativy.

Letečtí záchranáři v Česku vzlétají zhruba k jednomu procentu případů, při kterých zasahuje záchranná služba. Většinou jde ale o ty nejzávažnější, například o vážné dopravní nehody, zástavy srdce, popáleniny nebo úrazy v nepřístupném horském terénu. Menší část práce leteckých záchranářů tvoří převozy pacientů mezi nemocnicemi.

Ze šesti základen nyní létají vrtulníky tří soukromých firem. V Plzeňském a Jihočeském kraji službu zajišťuje armáda, v Praze a Brně policie. Čtyři základny z deseti mají nepřetržitý provoz, jde o Prahu, Plzeň, Brno a Ostravu. Návrh předložený vládě počítá s tím, že by armáda zajišťovala nadále jen základnu v Plzni a policie v Praze, osm by spadalo pod státní podnik.

Do roku 2020 budou šest základen provozovat tři soukromé firmy - slovenská ATE, rakouská Helikopter Air Transport (Heliair) a DSA. Zakázkami se zabýval i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který udělil pokutu ministerstvu zdravotnictví. V Ústeckém kraji pak musel být vypsaný nový tendr.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?