Co je první pomoc a neodkladná resuscitace?

10. 1. 2008 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Je to soubor získaných znalostí a praktických postupů, které jsou nezbytné v situaci, kdy selhávají základní životní funkce (vědomí, dýchání, krevní oběh). Tyto postupy jsou stanovené Evropskou radou pro resuscitaci (ERC).


Poslední konsenzuální konference, která ustanovila nová pravidla neodkladné resuscitace, proběhla v prosinci roku 2005 a na základě nových poznatků výrazně zjednodušila doporučené postupy. Důvodem bylo především to, že tyto postupy musí platit nejen pro laiky, ale i pro zdravotníky v situacích, kdy se ocitnou bez pomůcek a jiných prostředků, stejně jako laici.

V naprosté většině případů se o přežití (a další prognóze) pacientů s náhlou zástavou dýchání a krevního oběhu rozhoduje v prvních minutách po jejím vzniku (k trvalým změnám na mozku v důsledku nedostatku kyslíku dochází po 3-5 min). Proto se domníváme, že je nezbytné, aby byla nácviku praktických dovedností zdravotníků věnována mnohem větší pozornost a péče než dosud. Sestry, stejně jako ostatní zdravotničtí pracovníci, mají zákonem stanovenou povinnost umět kvalitně poskytnout první pomoc.

Po kliknutí se obrázek zvětší !

K základním praktickým dovednostem sester by mělo patřit zajištění a uvolnění dýchacích cest a umělá ventilace pacienta samorozpínacím vakem. Měly by ovládat uvolnění dýchacích cest při obturaci cizím tělesem. A musí zcela precizně ovládat techniku nepřímé srdeční masáže u pacientů všech věkových kategorií. Proto je nutné se znalosti a praktické dovednosti KPR nejen správně naučit, ale také si je pravidelně, alespoň jednou ročně, na seminářích opakovat.

Základní znalosti a postupy, které platí ve stejném rozsahu pro laickou veřejnost i zdravotníky, zahrnují:

1. Včasnou a správnou diagnostiku poruchy základních životních funkcí: *vědomí - reakce na oslovení, bolestivý podnět, *dýchání - slyšíte a cítíte vydechovaný proud vzduchu pacienta, *krevní oběh - pulz pacienta (laici vzhledem ke zjištěné nízké úspěšnosti nezjišťují, pro zdravotníky platí: zkusit vyhmatat na velkých tepnách, v případě pochybností zahájit po 10 sekundách KPR).

2. Správnou a rychlou aktivaci záchranného systému (zdravotnická záchranná služba nebo v případě zdravotnického zařízení odd. ARO).

3. Obnovení a zajištění průchodnosti dýchacích cest.

4. Umělé dýchání bez pomůcek nebo s jednoduchými pomůckami.

5. Nepřímou srdeční masáž.

6. Uložení pacienta do zotavovací (stabilizované) polohy.

7. Podle možností a situace použití automatického externího defibrilátoru (AED).

Pamatuj! Zástava krvácení má přednost před resuscitačními

postupy!

Pokud se u pacienta vyskytuje masivní krvácení (ztráta asi 250 ml a krev stále přibývá), je hlavní prioritou nejprve zástava krvácení tlakem v místě poranění, a teprve poté následují všechny resuscitační postupy.

V jednoduchém schematickém návodu je rozepsán postup neodkladné resuscitace ve zdravotnickém zařízení. Podrobným popisem jednotlivých bodů, včetně jednoduchých návodů a rad jak postupovat, se budeme věnovat v dalších pokračováních našeho seriálu. V příštím z článků věnovaných první pomoci se budeme zabývat zajištění a uvolnění dýchacích cest a správným postupem při vybavování cizího tělesa u dětí a dospělých.


Martina Eliášová ABC první pomoc s. r. o.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?