Dokumentace na nový pavilon nemocnice Liberec bude stát 53 mil. Kč

17. 10. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice Liberec vybrala firmu, jež pro ni zpracuje projektovou dokumentaci plánovaného pavilonu urgentní medicíny. Za dokumentaci zaplatí 53 milionů Kč.


S vítězem soutěže včera vedení nemocnice podepsalo smlouvu, materiály vytvoří studio SIAL,. Výstavba by měla začít v roce 2019 a hotovo by mělo být o tři roky později. Novinářům to řekl Petr Moos, člen představenstva nemocnice odpovědný za její modernizaci.

Výstavba nového pavilonu by včetně úroků a DPH neměla stát víc než 1,75 miliardy korun. Na financování se budou podílet všichni akcionáři nemocnice. Liberecký kraj dá miliardu, město Liberec přes 212 milionů korun a Turnov bezmála 135 milionů. Dalších 400 milionů doplatí nemocnice. Projekt doznal proti původním plánům několika změn. „Podlaží, která se týkají urgentní medicíny, jsou drahá a my jsme z toho vytáhli doplňkové služby, jež lze stavět s levnější konstrukcí,“ uvedl Moos. Zvlášť by tak měly být centrální laboratoře a jiné umístění má i parkovací dům pro zhruba 140 aut. „Díky provedeným změnám také vyhovíme požadavkům památkářů, aby byla zachována urbánní linka Kristiánovy ulice,“ dodal.

Krajská nemocnice Liberec je největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Pavilon urgentní medicíny nutně potřebuje. Jednotný příjem nemocnice dosud nemá, stejně tak ani centrální laboratoře. Nedostatečný je i počet míst k parkování. Činnost nemocnice také komplikuje to, že oddělení jsou roztříštěná do 35 objektů, které nevyhovují ani stavebně. „Stavební stav této nemocnice je velmi povážlivý, protože průměrné stáří budov je 70 let a řada budov nutí ke kompromisu,“ uvedl lékařský ředitel nemocnice Richard Lukáš. Podle něj požadovaný rozsah služeb jsou schopni zajistit jen díky různým improvizacím. „Například operační sály máme i v pavilonu následné péče,“ upozornil. Dosavadní řešení označil za flikování, třeba pro pořízení další magnetické rezonance musí nyní k interně přistavět další budovu.

Pavilon urgentní medicíny v dolní části areálu by měl být šestipodlažní. Ve čtyřech patrech bude centrální příjem, operační sály, kardiocentrum, ARO, JIP, neurologie, iktová jednotka či traumacentrem a ve dvou nejvyšších patrech pokoje se 130 kůžky. Budova centrálních laboratoří by měla být čtyřpatrová a vyrůst by měla naproti pavilonu v Kristiánově ulici vedle plánovaného parkovacího domu.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?