Kde domácí péče pomáhá

10. 4. 2008 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezi námi žije mnoho lidí, kteří potřebují naši pomoc a mi nevíme, kdy ji budeme potřebovat sami. Je dobré si uvědomit, že tito lidé chtějí žít ve svém domácím prostředí, se svými blízkými a přitom nemít pocit, že jsou přítěží. Myslím, že domácí péče jim v tom hodně pomáhá.


SUMMARY

There are many people who need our help and we might need help ourselves at some point of our life. It is good to know that these people wish to live at home with their relatives without feeling of being a burden to others. I believe that home care help the to stay at home.

Pracovníci domácí péče přispívají k zajištění sociálních a zdravotních služeb klientům, kteří se ocitli v nepříznivé situaci. Tato péče je poskytována lidem bez rozdílu věku, ale největší podíl tvoří senioři. Méně často se setkáváme s péčí o dospělé klienty se zdravotním postižením. V takovém případě se jedná o dlouhodobou péči, která trvá mnoho let a pečovatelka se stává takřka rodinným příslušníkem.

Kazuistika: Paní Lídu (*1952) jsme poznali v lednu 2005. Měla roztroušenou sklerózu a již 6 let používala invalidní vozík. Žila v dvougeneračním domě s manželem, synem a svou matkou, která jí pomáhala a dělala společnost, když byl manžel v práci. Invalidní vozík jí hlavně zjednodušoval pohyb po domě. Sama se přesunula na lůžko, na WC (nebyla inkontinentní), vysprchovala se a s matkou společně zajišťovala chod domácnosti, na elektrickém vozíku s doprovodem dojela na nákup. Matka (82 let) bohužel v lednu 2005 zemřela na IM, proto se paní Lída kvůli psychice celkově zhoršila. Nebyla schopna samostatného přesunu na vozík, proto ji manžel začal ráno na vozík posazovat a preventivně začala používat pleny, což po krátké době začalo fungovat jako nutnost, rychle se stala inkontinentní. Proto se obrátili na ošetřujícího lékaře.

Od 15. ledna 2005 byla zavedena ošetřovatelská rehabilitace 3krát v týdnu a aplikovány injekce B12. Zajistili jsme dovoz obědů, které si paní Lída sama připravila a snědla, 2krát v týdnu pečovatelka pomohla paní Lídě se sprchováním. V červnu 2005 odjela paní Lída do lázní, kde intenzivně cvičila, ale přesto se její zdravotní stav nezlepšil. Klientka je velmi fixovaná na rodinu a z lázní po 14 dnech na vlastní žádost odjela domů. Tam pokračovala v zavedené péči, dokázala být sama, sledovala televizi, četla a v letních měsících se s vozíkem pohybovala i po zahradě. Díky snížené hybnosti postupně přibírala na váze a bylo stále těžší přesunout klientku na sedačku do sprchy nebo na lůžko.

V květnu 2006 proto manžel zakoupil elektrický zvedák, který výrazně usnadnil pečovatelce práci. Postupné zhoršování hybnosti klientku donutilo k pobytu na rhb oddělení, kam odešla v červenci 2006. Vybrala si zařízení nedaleko bydliště a o víkendech jezdila domů, což bylo pro její psychický stav důležité. Po návratu byl navýšen počet návštěv, ošetřovatelská rehabilitace byla prováděna 5krát v týdnu a dopomoc s osobní hygienou každý všední den. Na další rhb odjela až v prosinci 2007. Velmi se tomu bránila, ale její stav se zhoršil tak, že musela mít dohled po celý den. Celodenním sezením na vozíku byla unavena, proto jde na lůžko hned po obědě.

Nyní je její zdravotní stav natolik vážný, že si sama nedokáže vyčistit zuby, musí být krmena a zapíjí každé sousto, aby jídlo spolkla. Je plně odkázaná na pomoc druhé osoby. Pečovatelka ji každé ráno posadí na invalidní vozík a pravidelně s ní cvičí, aby nemusela být upoutána pouze na lůžko. Paní Lída je velmi trpělivá, svoje onemocnění snáší velmi dobře, je veselá, povídavá a společenská, loni se krátce účastnila srazu pětapadesátníků a svatby svého syna.

Medikace

Tegretol 1-0-1, Lokren 1-0-0, Renpress 1-0-0, Acidum folicum 1-0-0, Citallec 1-0-0, Baclofen 0-0-1. V případě potíží zvýší dávku Tegretolu až na 1-1-1-1.

Problémy ošetřovatelské péče

Soběstačnost: klientka je nesoběstačná, plně odkázaná na pomoc druhé osoby. V počátku se jednalo pouze o dopomoc při sprchování. Díky postupu onemocnění je nutno paní Lídě vyčistit zuby, umýt ruce, obléknout ji. Není schopna se sama najíst ani napít, při čtení neudrží knihu a není schopna si nasadit brýle. Pokud sleduje televizi, má u sebe ovládač a dokáže přepnout program. Přesun z lůžka na vozík a zpět na lůžko je zajišťován elektrickým zvedákem, s jeho pomocí je prováděna i hygiena.

Hybnost: klientka je zcela nehybná, má zachovanou pouze hybnost horních končetin, ale má malou sílu. Pokud sedí, má zapřenou hlavu ve speciálním úchytu, který je součástí opěrky vozíku. Je nutné pravidelné polohování jako prevence dekubitů. V létě nesmíme zapomínat na zvýšené pocení, a tím vznik opruzenin. Z toho důvodu podpaží, třísla a záhyb pod prsy natíráme antiperspirantem Rexona s aloe vera.

Výživa: klientka ráda jí, nejraději sladká jídla, o nadváze nechce nic slyšet, má dostatečný přísun tekutin. Vylučování: inkontinence moči i stolice je řešena používáním jednorázových podložek, vložek a plenkových kalhotek. Při znečištění se nám nejvíc osvědčily přípravky Menalind, pěna a krém i tělové mléko.


Blanka Bolechová, koordinátorka, Domácí péče Sanus Brno o. s. (bla.bol@seznam.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?