Lékový ústav a ředitelství cel společně proti padělkům léků

17. 1. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Zabránit vstupu padělaných léků na český trh chtějí Státní ústav pro kontrolu léčiv a Generální ředitelství cel. Jejich šéfové Martin Beneš a Pavel Novotný podepsali dohodu o spolupráci. ČTK to sdělila mluvčí lékového ústavu Veronika Petláková. Podle dohody budou obě instituce spolupracovat při kontrole dovozu a vývozu léků.


„Zajistíme, aby kontroly na celostátní i regionální úrovni byly synchronizované, a tak jsme vyloučili například opakování kontrol u téhož subjektu v krátkém čase,“ řekl Beneš. „Naší snahou bude, aby jednotlivé kontroly byly za účasti zástupců obou institucí,“ doplnil Novotný.

Obě instituce budou společně vyhodnocovat výsledky kontrol a poskytovat si informace z rozhodování i výsledků soudních řízení. Ke zkvalitnění kontrol má přispět i to, že kontrolní pracovníci budou školeni společně.

Beneš připomněl, že ústav touto iniciativou pokračuje v započatém boji proti nelegálním a padělaným léčivým přípravkům, které se dostávají do Česka. Na portálu www.nebezpecneleky.cz spustil v březnu 2010 kampaň varující před padělky i zdravotními riziky, která jsou s užíváním těchto přípravků spojena. Nejčastěji se v Česku nabízejí padělky na erekci, hubnutí či zvětšení svalů. Nabídky padělků se objevují na tržištích i na neprověřených webech.

Česko patří mezi aktivní podporovatele Úmluvy o padělání léčiv a podobných trestných činech, které ohrožují veřejné zdraví (MEDICRIME). Je tak možné přísněji a důrazněji postihovat činy, které ohrožují zdraví a životy pacientů. Podle úmluvy je trestná výroba padělků, jejich distribuce, nabídka zprostředkování či zfalšování dokumentů k nim.

V ČR se problematikou padělků léčiv zabývá lékový ústav ve spolupráci s Celní správou, Policií ČR, ministerstvy spravedlnosti, financí, zemědělství a zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?