Na Hradě byli oceněni lidé za záchranářské činy

21. 4. 2017 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlaté záchranářské kříže oceněným předal prezident Miloš Zeman společně s několika ministry a šéfy policie a hasičů.


Zlatý záchranářský kříž za největší záchranářský čin loňského roku dostala Jana Balcárková za záchranu muže z hořícího auta, které bezprostředně poté explodovalo. Cenu si z Pražského hradu odnesli i manželé Lenka a Miloslav Hromadovi za záchranu tří dětí, pes Malina a hasičské záchranářské týmy z Domažlic, Klatov, Kdyně a Hlučína. Prezident při udělování ocenění naznačil, že zváží udělení in memoriam Medaile za hrdinství 28. října hasičovi Janu Odermattovi, který nedávno zemřel při zásahu při požáru.

Porotci letos posuzovali 77 činů v celkem 11 kategoriích. Mezi oceněnými byla i osmiletá Barbora Formánková, a to za pomoc mladším sestrám a mamince. Praporčík David Džoganov dostal cenu za dvojnásobnou záchranu života. Nejprve úspěšně resuscitoval zraněného a o tři dny později zachránil seniorku z hořícího domu.

Ocenění si odnesli i hasiči z Domažlic a Klatov společně s dobrovolnými hasiči z Kdyně a s Robertem Ondruchem. Cenu dostali za déle než hodinu trvající vyprošťování řidiče z kabiny havarovaného nákladního vozu, kterou před tím museli uhasit.

Jejich kolegové z Hlučína byli oceněni za vyproštění lodi, která uvízla na Labi v Drážďanech. Při akci použili záchranářské tanky. Hasiči z Hodonína a letečtí záchranáři hasičského záchranářského sboru z Jihomoravského kraje byli oceněni za to, že vyprostili z částečně zřícené novostavby v Dubňanech 16letého chlapce. Další chlapec při neštěstí zemřel. Podle organizátorů ocenění hasiči pracovali za mimořádně nebezpečných podmínek, kdy hrozilo, že se na ně zhroutí zbytky domu.

Milan Zadrobílek si odnesl cenu za zástavu krvácení u ročního dítěte s vážnou řeznou ranou na krku. A praporčík Miroslav Kozák za to, že vleže pod nákladním automobilem zastavil krvácení z tepny sražené cyklistky.

Prezident ocenění předal za mnoholetou profesní práci i svému jmenovci Miloši Zemanovi, devadesátiletému odborníkovi na ochranu obyvatelstva, havarijní plánování a na vzdělávání a trénink armádního chemického vojska.

Čestné uznání pak obdržela fenka Malina, která pomáhá své nevidomé majitelce. Ta navíc trpí diabetem, hladina cukru v krvi jí často kolísá, mívá proto skryté hyperglykemie a hypoglykemie. Malina záchvaty předvídá a štěkotem na ně upozorňuje. Podle pořadatelů fenka byla v minulosti týrána, nevidí na jedno oko a neprošla žádným speciálním výcvikem.

Zeman oceněným řekl, že v případě Zlatého záchranářského kříže neexistuje první a druhá liga, zlatá, stříbrná a bronzová medaile. „Všichni jste první liga a všichni máte zlatou medaili,“ řekl.

Prezident dnes při slavnostním obřadu řekl, že dostává od občanů dotazy, zda by neměl být medailí za hrdinství oceněn hasič Jan Odermatt, který v únoru zemřel při hašení požáru lakovny ve Zvoli u Prahy. Protože podle svých slov nezná podrobnosti, k podání návrhu na vyznamenání vyzval generálního ředitele hasičů Drahoslava Rybu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?