Odměny pro vedení jihočeských nemocnic se sníží

23. 6. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Odměny pro členy vedení jihočeských nemocnic se sníží. Kraj, který je jejich zřizovatelem, tím ročně ušetří 24 milionů korun. Uspořenou částku chce uvolnit na chod nemocnic.


Návrh schválila krajská rada a přednesla jej včera na zastupitelstvu. Právě platy pro vedení jihočeských nemocnic byly jedním z důvodů pro dubnový pád krajské koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012. Například Martin Bláha, jenž figuroval v představenstvech všech nemocnic, pobíral ročně přes sedm milionů korun.

Snížení se týká platů i speciálních bonusů managementu. „Mimořádné odměny budou naprostou výjimkou, takže prakticky nebudou. Odměna za splnění určitých úkolů se také snížila a odstranili jsme souběhy,“ uvedla na jednání krajského zastupitelstva jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD). Znamená to, že pokud někdo z managementu zastává současně i funkci primáře nebo lékaře v dané nemocnici, výše obou mezd se podle konkrétního klíče zkrátí.

Otázka odměn pro vedení jihočeských nemocnic vedla k pádu bývalé krajské koalice. ANO kvůli výši platů kritizovalo sociální demokracii, která se spolupodílí na vedení kraje od roku 2008. Současná koalice, která vznikla v dubnu složením ČSSD, Pro Jižní Čechy, Jihočeši 2012, KDU-ČSL, se shodla na tom, že systém odměňování v nemocnicích změní. „Myslíme si, že by bylo vhodné ušetřené peníze uvolnit na platy sester nebo lékařů,“ uvedl už před časem předseda jihočeské KDU-ČSL Jan Bartošek.

Bláhu, který stál v čele holdingu společnosti Jihočeské nemocnice, měla ve funkci nahradit bývalá ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová. K jejímu zvolení do funkce však na zastupitelstvu chyběl jeden hlas. Roithovou podpořilo 27 zastupitelů, k nadpoloviční většině bylo třeba 28 hlasů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?