Pacientům v ČR chybí inovativní léky na AIDS

2. 12. 2016 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
v loňském roce se vyvezly z ČR antiretrovirotika za nejméně 32 milionů korun. Jednalo se celkem o více než 2 200 balení tohoto inovativního léků, který českým pacientům chyběl.


Ve čtvrtek 1. prosince si lidé po celém světě připomněli Den boje proti AIDS. Od roku 1984, kdy byl HIV virus identifikován, zemřelo na nemoc přes 35 milionů lidí. Ročně přibude odhadem 2,1 milionu nově nakažených.

Díky inovacím v léčbě však má dnes řada z nich naději prožít produktivní život. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) mělo k léčbě pomocí antiretrovirotik v polovině roku 2016 přístup 18,2 milionů lidí, tedy kolem 46 % nakažených. Ve vyspělých zemích, kde je aplikace nejnovější léčby nejrychlejší, se od počátků 90. let míra úmrtnosti radikálně snížila o 70-90 %. AIDS se tak posunulo z kategorie smrtelných onemocnění do klasifikace zvládnutelného chronického stavu, jak dokazuje například příběh bývalého amerického basketbalisty Magic Johnsona. S diagnózou HIV pozitivní žije od svých 32 let, letos oslavil 57. narozeniny.

V současnosti vyvíjejí inovativní farmaceutické firmy dalších 159 nových léčivých přípravků. „Nejvíce přípravků je v kategorii antiretrovirotik, výzkum se však soustředí i na vývoj vakcín či jiných preventivních léků v této oblasti,“ uvádí Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP). Velkou hrozbou pro české pacienty je i vývoz jednoho z inovativních léků za hranice České republiky. Jen v loňském roce se vyvezly z ČR antiretrovirotika za nejméně 32 milionů korun. Jednalo se celkem o více než 2 200 balení tohoto inovativního léků, který českým pacientům chyběl.

Státní zdravotní ústav eviduje v České republice 2 864 nakažených osob. Oproti roku 2014 se jedná o 21 % nárůst. Podle posledních průzkumů společnosti CVVM se přitom nákazy virem HIV neobává 82 % Čechů. K významnému pokroku v boji proti AIDS přispěl i český chemik Antonín Holý. Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) sdružuje farmaceutické společnosti, které dokáží vyvinout a uvést na trh nové, účinnější a bezpečnější léčivé přípravky. AIFP je členem Evropské federace farmaceutických společností (EFPIA) a úzce spolupracuje s Americkou asociací inovativních farmaceutických firem (PhRMA). AIFP sdružuje v České republice celkem 33 členských společností.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?