Ředitelé nemocnic: lékařů je dost, chybná je jejich distribuce

24. 2. 2017 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Celostátní setkání, které pro ředitele nemocnic uspořádalo Magnus regio, přineslo řadu témat, která manažery dlouhodobě tíží. Shodli se zejména na špatné distribuci lékařů v rámci zdravotnického systému a hrozbě nákladů na centrovou péči.


Nedostatek lékařů se týká hlavně menších nemocnic. „Problém je v distribuci lékařů. Jdou z malých nemocnic do větších, anebo pryč ze segmentu nemocniční péče,“ upozornil ředitel Masarykovy nemocnice v Rakovníku Tomáš Jedlička. Lékaři jsou frustrovaní a unavení přesčasy, několika po sobě jdoucími směnami, a jakmile mohou, odcházejí do ambulantní sféry, do farmaceutických firem nebo úplně mimo obor. Ti, kteří žijí v pohraničí, dojíždí do Německa či Rakouska.

Přetížené sestry

Možná větší problém je ale absence sester, které míří pryč ze zdravotnictví. „Pomalu se to stává limitujícím faktorem. Sester je akutní nedostatek. Nám nepřísluší se do toho problému vměšovat, ale ovlivňuje to i práci lékařů,“ prohlásil člen představenstva České lékařské komory Pavel Kubíček, podle něhož situaci nezvrátí ani desetiprocentní navýšení platů.
S tím souhlasila členka prezidia České asociace sester Nina Müllerová. „Peníze jsou jedna část, druhá jsou další problémy v provozu. Úkoly se na sestru valí od lékaře, který je zavalen administrativou i od pacientů, kteří kromě péče vyžadují daleko více erudovaných informací, sestry jsou přetížené. Zvýšilo se množství práce, kterou sestra musí vykonávat,“ uvedla Nina Müllerová zároveň s tím, že však nevzrostly kompetence, které sestry mají.
Mzdy zdravotnického personálu se zvyšují již několik let za sebou. „Úhradová vyhláška ale není optimální nositel navyšování platů. Promítá se na ně pouze přeneseně,“ prohlásila náměstkyně pro zdravotní pojištění Ing. Helena Rögnerová a dodala, že pro efektivnější navyšování platů neexistuje politická objednávka.

Časovaná bomba

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus upozornil na další časovanou bombu - centrové léky. A hlavně platby za ně. „Jsme obětí úspěšnosti léčby. Jde o milionové částky, které vynakládáme za schopnost prodloužit život pacientům v nejnákladnějších diagnózách. Do budoucna si nedovedu představit, že se občané nebudou více podílet z vlastních zdrojů,“ podotkl ředitel Kraus.
Uznal to i prezident České lékárenské komory Lubomír Chudoba. „Co se týče léků, jsme neskutečně štědrá země. I v USA nebo Německu začínají s restrikcemi, která budou regulovat, zda dopady léčby některými léky skutečně stojí za vynaložení extrémních nákladů. Jsme solidární systém, ale musíme přijmout jasná pravidla,“ řekl prezident Chudoba.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?