Štein má dle ministra zajistit účast odborů ve správní radě VoZP

27. 9. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) uložil odvolanému řediteli Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) Karlu Šteinovi, aby do poloviny listopadu zajistil obměnu správní rady pojišťovny tak, aby v ní byli zástupci odborů. Vyplývá to z dopisu, který ministr poslal Šteinovi.


Ministerstvo považuje Šteinovo páteční odvolání za nezákonné. Pokud Štein, kterého policie stíhá kvůli nehospodárnému nakládání s penězi, úkol nesplní, může být podle ministra uvalena na pojišťovnu nucená správa.

Po pátečním zasedání správní rady panuje v pojišťovně podle informací ČTK dvojvládí. V pátek převzal řízení VoZP, která má asi 700.000 pojištěnců, ekonomický náměstek Pavel Kolář, jehož správní rada pověřila. Dnes už byl ale v pojišťovně opět přítomen i odvolaný ředitel Štein a pojišťovna na svém webu vyvěsila prohlášení, že Štein je stále generálním ředitelem.

Ministerstvo zdravotnictví neuznává výsledky páteční správní rady proto, že ji svolala její místopředsedkyně Lenka Poliaková, která k tomu podle ministerstva neměla oprávnění. Poliaková, kterou do rady nominovalo ministerstvo financí, ale trvá na tom, že se vše uskutečnilo v souladu s platnými správními předpisy.

Dalším důvodem je podle ministerstva zdravotnictví to, že pro odvolání hlasovali dva členové, u nichž existují pochyby o oprávněnosti členství. Jde o zástupce neziskové organizace Svaz vojáků z povolání Armády České republiky. Do správní rady byli zvoleni zřejmě na základě ustanovení ze statutu pojišťovny, v kterém se píše, že členem orgánu může být člen odborové organizace. Svaz ale není odborovou organizací, a navíc vojáci nesmějí být členy odborů.

Němeček proto nyní chce po Šteinovi, aby zajistil, že do 15. listopadu budou do správní rady zvoleni kandidáti navržení „reprezentativními odborovými organizacemi“. „Případné neodstranění uvedených nedostatků v určeném termínu, může ve svém důsledku znamenat i zavedení nucené správy,“ uvedl ministr v dopise. Volby do správní a dozorčí rady kvůli končícím mandátům členů správní rady vyhlásil Štein už na začátku září, budou se konat 9. listopadu.

Členové rady, jejichž zvolení je ministerstvem zpochybňováno, ale v orgánu podle informací ČTK sedí už několik let. Zda by pak byla zpochybněna i jiná rozhodnutí správní rady v minulých letech, není jasné. Správní rada by se měla podle schváleného harmonogramu znovu sejít 20. října.

Pro páteční odvolání Šteina hlasovali především zástupci ministerstev financí a obrany spravovaných hnutím ANO. Pokud by místo zástupců svazu vojáků ve správní radě seděli zástupci odborů, pro odvolání Šteina by možná nebylo dostatek hlasů. S ministrem financí a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, který přes fond Hartenberg spoluvlastní síť klinik zaměřenou na asistovanou reprodukci a genetiku, má Němeček dlouhodobě spory.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?