V Olomouci začal fungovat mobilní domácí hospic

24. 10. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V Olomouci začal fungovat mobilní hospic, který pomáhá lidem na sklonku života v domácím prostředí. Podobná registrovaná služba podle zakladatelů projektu dosud v kraji chyběla.


Pomoc nabízí v okruhu až 40 kilometrů od krajského města a zaměřuje se nejen na dospělé, ale i na dětské pacienty. Pomáhá už pěti rodinám, které se starají o své nejbližší na konci života. Během roku by ústav takto mohl poskytnout zdravotní i sociální péči až sto lidem, řekli novinářům zástupci projektu Nejste sami.

„Podle statistik 65 procent lidí umírá v nemocničních zařízeních, přičemž mnozí by v těchto chvílích byli rádi doma, v okruhu svých nejbližších. Chybí k tomu však nejrůznější podmínky a asistence, které bychom rádi zprostředkovali,“ uvedl předseda správní rady nově vzniklého zapsaného ústavu Nejste sami - mobilní hospic Martin Štainer.

Mobilní hospic nabízí lékařskou i sesterskou pomoc, ale i sociální a duchovní služby. Působí zatím v krajském městě a okolí, jeho zakladatelé však počítají s tím, že se do budoucna služby rozšíří. „Domácí hospicová péče je nesmírně potřebná, stále tady chybí a hledá si místo v systému, je na pomezí sociální a zdravotní péče,“ uvedl člen správní rady a ředitel Vyšší odborné školy sociální Martin Bednář.

Podle ředitelky projektu Kateřiny Tiché je pomoc zaměřena na pacienty, kterým již medicína nedokáže pomoci a o které se jejich nejbližší starají 24 hodin denně. K těmto pacientům posílá mobilní hospic každý den sestru, v případě zhoršeného stavu je připraven na telefonu lékař, který je schopen přijet pomoci a je odpovědný za zdravotní péči. Úmrtím pacienta služby nekončí, mobilní hospic pomáhá i pozůstalým.

Domácí hospic dokáže pomoct i rodinám dětských pacientů, podle primáře novorozeneckého oddělení fakultní nemocnice Lumíra Kantora půjde odhadem o pět až osm dětí ročně. Dosud podle něj tato služba, kdy sestry či lékaři jezdili za rodiči umírajících dětí, fungovala jen na dobrovolné bezplatné pomoci a mimo pracovní dobu lékařů a sester.

Iniciátorům projektu se podařilo nashromáždit půl milionu korun, přislíbeny má také peníze z rozpočtu města. Na Vánoce chystá charitativní sbírku v jednom ze stánků na náměstí, příští rok by se měla rozběhnout informační kampaň a plánuje se i benefiční koncert. První finanční pomoc poskytla zakladatelům eurokomisařka Eva Jourová, která dnes přiznala, že tím odlehčila i svému svědomí. Maminka jí zemřela v nemocnici, a to, že jde o její poslední dny života, si prý uvědomila pozdě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?