Součková: Za dluhy nemocnic může způsob vedení a vysoké mzdy

17. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ukvapená a neobratná rozhodnutí vedení nemocnic a přílišné zvýšení mzdových prostředků jsou podle ministryně Součkové mnohdy příčinou zadluženosti nemocnic...


PRAHA -

K nalezení vhodného řešení tohoto stavu je nutná podrobná analýza daných zařízení, která stanoví příčiny zadluženosti a umožní individuální řešení, řekla v pátek Součková novinářům.

Jedním z řešení by bylo odpustit dluhy nebo prodej majetku

Ministryně naznačila i určitá řešení oddlužení nemocnic. Jedna z možností je například odpustit nemocnicím penále za dluhy na sociálním a zdravotním pojištění z minulých let tak, jak to navrhla chebské nemocnici, nebo odpustit plnění rezervních fondů.

„Budu se snažit, aby ministerstvo financí zaujalo v této otázce vstřícný krok,“ řekla.

Další možností dílčího řešení je podle Součkové to, že by ministerstvo povolilo krajům prodej majetku, který byl na ně převeden a není nezbytný. Utržené peníze by mohl kraj využít na úhrady zadlužených nemocnic.

Je to také otázka různého financování nemocnic, kdy bohužel pojišťovny hradí zdravotním zařízením stejnou lůžkovou péči různě, uvedla ministryně.


„Jakékoliv řešení nemůže být paušální, ale vždycky individuální, podle výsledků auditu v jednotlivých nemocnicích.“

ministryně zdravotnictví Marie Součková

Zdůraznila, že řešení nemůže být paušální, ale vždycky individuální, podle výsledků auditů v jednotlivých nemocnicích.

Na jejich základě a po dohodě s hejtmany se budou stanovovat jednotlivé postupy, jak dané nemocnice ozdravit, případně měnit jejich programy nebo i statut.

Celkové zadlužení nemocnic je 1,1 miliardy korun, uvedla Součková před několika dny.

Krajům se nelíbí, že na ně stát převedl majetek nemocnic i se závazky, a domnívají se, že by za dluhy vzniklé do konce loňského roku měl převzít záruky.

Plzeňský a Karlovarský kraj se rozhodly podat proti příslušnému zákonu ústavní stížnost. O této možnosti uvažují i kraje Liberecký a Moravskoslezský.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?