Švýcarsko: Bez regulací se neobejdeme

7. 4. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Náklady na zdravotní péči hrazené z veřejného pojištění loni oproti roku 2012 vzrostly téměř o 7 %, konstatuje švýcarské ministerstvo zdravotnictví. U nemocnic se přitom jedná o nárůst ve výši 14,7 %.


Vedení resortu to vysvětluje „náběhem“ zavedení DRG úhrad a v té době ještě nesjednocenými finančními příspěvky od kantonů. U ordinací se projevil zhruba 6% nárůst nákladů. Ministerstvo poukazuje na fakt, že to ovlivnil výpadek regulace sítě smluvních praxí. Tzv. stop stav na počet ordinací byl znovu obnoven až v polovině roku 2013.

Dlouhodobý výhled

Ministerstvo spolu s dalšími odbornými i politickými partnery zpracovává dlouhodobý výhled na další uplatňování tohoto stop stavu s tím, že bez regulace sítě smluvních zdravotnických zařízení se systém neobejde.

V ordinacích v přepočtu na jednoho pojištěnce rostou náklady například i na laboratorní činnosti či ergoterapii. Nejméně vzrostly náklady na léky, jež pacient získává prostřednictvím lékaře. U přípravků preskribovaných v mimonemocničních ordinacích šlo o 2,7% nárůst, u nemocničních ambulancí pak o 4%. V ošetřovatelských zařízeních naopak došlo k poklesu zhruba o 1 %.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?