Trumpova administrativa ruší dotace pro zdravotní pojišťovny

16. 10. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa se rozhodla zastavit dotační platby zdravotním pojišťovnám.


Dosud příspěvky dostávaly jako náhradu za levnější pojistné pro sociálně slabé klienty v rámci systému zdravotní reformy někdejší hlavy státu Baracka Obamy. Podle Bílého domu ale tyto platby nejsou v souladu se zákony. Opatření vyvolalo kritiku ze strany demokratů a obavy z chaosu na pojišťovacím trhu. Jednotlivé státy hrozí žalobami.

Republikán Trump reformu svého demokratického předchůdce zvanou Obamacare dlouhodobě kritizuje a během loňské předvolební kampaně slíbil, že ji zruší. Dosavadní pokusy o její odvolání a nahrazení jiným systémem ale skončily neúspěchem kvůli nejednotě republikánů v Senátu.

Bílý dům ve čtvrtek večer sdělil, že na základě posudků a doporučení ministerstev spravedlnosti a zdravotnictví vláda nemůže dotace v souladu se zákony vyplácet. Tyto dotace totiž oficiálně Kongres nikdy neschválil, zdůvodnil Bílý dům.

„Podpora pojišťoven těmito nezákonnými platbami je dalším příkladem toho, jak předchozí administrativa zneužívala dolary daňových poplatníků,“ citovala agentura Bloomberg z komuniké Bílého domu. Úřadující ministr zdravotnictví Eric Hargan uvedl, že platby budou pozastaveny okamžitě, bez přechodného období.

Dotace, které jsou na letošní rok odhadovány na sedm miliard dolarů (153 miliard Kč), byly vypláceny měsíčně a příští platba se očekávala v nadcházejícím týdnu. V rámci programu má nárok na levnější pojistné zhruba šest milionů lidí, uvedla agentura AP.

Trh s pojištěním v rámci programu Affordable Care Act, lidově Obamacare, tento krok očekával už delší dobu. Server Politico poznamenal, že mnoho pojišťoven již z obavy o ztrátu dotací zdražilo pojistky na nadcházející rok.

Trump chce podle AP tímto krokem přimět demokraty k jednání o novém systému zdravotního pojištění. Vysocí demokratičtí představitelé rozhodnutí Trumpovy vlády hned kritizovali. „Je to zlomyslný čin, nesmyslná sabotáž zaměřená na dělnické rodiny a střední třídu po celé Americe,“ uvedla šéfka demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová ve společném prohlášení s lídrem senátních demokratů Chuckem Schumerem.

Prezidentovo rozhodnutí pravděpodobně vyvolá žaloby ze strany generálních prokurátorů jednotlivých států, kteří se domnívají, že dotace zdravotním pojišťovnám jsou plně v souladu s federálními zákony.

„Jsme připraveni podat žalobu,“ řekl kalifornský generální prokurátor Xavier Becerra. „Již dříve jsme Trumpovu vládu žalovali a dokázali soud vyhrát,“ dodal. Ve stejném smyslu se vyjádřil i generální prokurátor státu New York Eric Schneiderman. „Nedovolím prezidentu Trumpovi znovu zneužít newyorské rodiny v této nebezpečné, předpojaté kampani s cílem za každou cenu ochromit (Obamacare),“ prohlásil Schneiderman.

Experti varovali, že zastavení dotací bude znamenat těžký otřes pro trh se zdravotním pojištěním. K zachování dotačních poplatků vyzvaly Trumpovu vládu pojišťovny, nemocnice, organizace sdružující lékaře či americká obchodní komora, uvedla AP. Připojili se i někteří republikánští poslanci, kteří chtějí zachovat dotace alespoň dočasně, aby si dotyční udrželi přístup ke zdravotnímu pojištění.

Obamovu reformu její obhájci chválí za to, že umožnila milionům dosud nepojištěných Američanů zřídit si zdravotní pojištění. Kritici ale tvrdí, že takto pojatá reforma vedla ke zdražení pojistek a že dotace určené k podpoře systému pokřivily pojistný trh.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?