V soukromých nemocnicích jsou mzdy o cca 5000 korun nižší

8. 2. 2016 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba o 5000 korun nižší mzdy dostávají lékaři a sestry v menších nemocnicích oproti fakultním, které musejí dodržet státem dané platové tabulky. Pětiprocentní navýšení tarifů provedly loni i letos státní nemocnice, v menších zařízeních se část zaměstnanců vyššího ocenění nedočkala.


Z menších nemocnic odcházejí lékaři i sestry. O platové i personální situaci budou v pondělí jednat odboráři z nemocnic z celé ČR.

„Ze soukromých nemocnic se opět potvrzuje, že zvýšení mezd je velmi problematické, téměř nikde se nedaří dohodnout pětiprocentní nárůst, nemocnice obvykle zvyšují tarify zaměstnancům s minimální mzdou a dále v některých zařízení sestrám,“ uvedla předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

Na odměnách je podle ní letos stejně jako loni diskriminována téměř třetina zaměstnanců nemocnic. „Avizované zvýšení mezd probíhá v lepším případě se zpožděním, v horším dostane zaměstnanec méně a v nejhorším žádné zvýšení neproběhne,“ uvedla.

Odbory prosazují změnu odměňování, která by podle nich zbrzdila masové odchody lékařů a sester z nemocnic. Menší nemocnice už omezují kvůli nedostatku personálu péči, některá oddělení se zavírají.

Odbory navrhují sjednotit odměňování zaměstnanců ve státních, krajských, městských či soukromých nemocnicích. Argumentují tím, že výdaje nemocnic na odměňování jsou kryty z příjmů veřejného zdravotního pojištění, tedy z veřejného systému. Není proto důvod pro nynější rozdíly ve výši odměn.

Mzdy, na jejichž výši by se měly dohodnout odbory se zaměstnavateli, by zůstaly jen ve zdravotnických zařízeních, která fungují zcela mimo systém veřejného zdravotního pojištění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?