Vakcína proti meningokoku B již i na českém trhu

22. 4. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Do České republiky přichází nová a dlouho očekávaná vakcína Bexsero proti meningokoku skupiny B.

Očkovací látka je výsledkem dvacetiletého výzkumu, na kterém se podílela i výzkumná pracoviště v České republice. Je určena pro věkové skupiny od 2 měsíců a může být včleněna do stávajícího očkování.

Nejohroženější jsou malé děti

„Meningokoky skupiny B převládají v České republice od roku 2000 a v současnosti tvoří zhruba 75 procent invazivních meningokokových onemocnění. Závažný průběh, často končící i úmrtím, je typický zejména pro děti v prvním půlroce života. Uvedené údaje jsou jednoznačným argumentem pro zvážení očkování,“ říká prof. MUDr. Petr Pazdiora, CSc., z Ústavu epidemiologie LF UK a FN Plzeň.

„Onemocnění mívá velmi rychlý průběh,“ potvrzuje MUDr. Zuzana Blechová, Ph. D., z I. infekční kliniky 2. LF UK a Nemocnice Na Bulovce, „meningokoková sepse je nejrychlejším smrtícím infekční onemocnění vůbec. Navzdory možnostem intenzivní léčby dochází k polovině úmrtí do 24 hodin od prvních příznaků a do 12 hodin od přijetí k hospitalizaci. Významnou roli v ochraně populace dětí a mladistvých proti jedné z nejzávažnějších infekcí tak hraje právě očkování.“

Británie očkuje plošně

Záludnost onemocnění spočívá i v tom, že počáteční vývoj lze jen velmi obtížně rozpoznat od běžných virových onemocnění typu chřipky. Následky mohou být tragické, patří k nim mentální postižení, poruchy učení, křeče, ztuhlost, amputace končetin nebo poškození ledvin.

V ČR bylo v letech 2011 a 2012 hlášeno celkem 129 případů invazivních meningokokových onemocnění, z nichž 11 skončilo úmrtím. V roce 2013 bylo zaznamenáno celkem 59 případů, z toho čtyři lidé zemřeli. Nejvíce nemocných je stabilně ve věkové skupině nejmenších dětí a adolescentů.
Velká Británie doporučila vakcínu Bexsero do svého národního imunizačního programu. Očkování tam bude pro všechny děti plošné a plně hrazené. Česko je jednou z prvních evropských zemí, kde byla látka schválena a uvedena na trh.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?