Ve dvou belgických nemocnicích vítá lidi humanoidní robot Pepper

14. 6. 2016 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve dvou belgických nemocnicích se o příchozí návštěvníky nejprve postará humanoidní robot. Měří 140 centimetrů a říká se mu Pepper. Rozpozná lidský hlas ve dvaceti jazycích a dokáže určit, zda před ním stojí muž, žena nebo dítě, uvedli představitelé nemocnice v Lutychu.


Tam bude robot pacienty jen vítat, v nemocnici v Ostende je může doprovodit až na jednotlivá oddělení.

Roboti generace Pepper, každý v hodnotě asi 30.000 eur (811.000 Kč), se v dílech dovážejí z Asie a sestavují v Evropě. Již se zkoušeli v japonských obchodech a také ve velkoprodejnách ve Francii. „Je to ale poprvé, co se budou používat v recepci,“ citovala agentura AFP mluvčího belgické společnosti Zora Bots Raphaëla Tassarta. Firma se podílela na programování robotů pro nemocnice.

Inteligentní robot Pepper se loni v červnu poprvé objevil v Japonsku. Podle svých tvůrců dokáže s lidmi konverzovat, samostatně se pohybovat, vnímat lidské emoce a reagovat na ně. Je schopen analyzovat výraz obličeje člověka, gesta a použitá slova, aby poznal pět základních lidských emocí: radost, překvapení, rozhořčení, pochybnosti a smutek.

Na projevy člověka pak robot Pepper dokáže odpovědět. Například se dotyčného snaží rozveselit zahráním jeho oblíbené písničky nebo vyprávěním vtipu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?