Za první pololetí se v ČR nakazilo virem HIV 135 lidí

1. 8. 2017 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Za první pololetí se v ČR nakazilo virem HIV 135 lidí. Od roku 1985, kdy se nemoc začala sledovat, bylo zaznamenáno 3041 nakažených.


V prvním pololetí bylo zaznamenáno pět případů poslední fáze HIV infekce, onemocnění AIDS. Jeden pacient na AIDS zemřel. Vyplývá to z údajů Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu. Za posledních pět let se počet nakažených zvýšil o tisíc.

Virem HIV se v Česku nakazilo 2609 mužů a 432 žen. U 566 osob virus způsobil nemoc AIDS, které podlehlo 269 nakažených, z nichž 51 byly ženy. Letos bylo nejvíc nakažených registrováno v březnu, a to 29. V červnu, jenž je zatím posledním měsícem, za který úřady zveřejnily data, se nakazilo HIV 26 mužů, z toho 17 v Praze. Žena neonemocněla žádná.

Loni byla nově zjištěna nákaza infekcí HIV u 286 lidí, což je meziročně o 20 víc. Rostoucí trend pozorují odborníci od roku 2002.

Virus HIV napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale znovu ubývají, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají.

I když podle odborníků Česko patří ve světě i v Evropě k zemím s nižším výskytem infekce, varující je prudký nárůst počtu pacientů. Zástupci neziskových organizací i lékaři upozorňují na to, že strach z nemoci opadl a lidé se před ní přestávají chránit.

Díky moderní léčbě sice pacienti mohou žít déle než dřív, lékaři ale zdůrazňují, že i moderní terapie má stále dost vedlejších účinků a je nepříjemná. Speciální léky, takzvaná antiretrovirotika, se podle zprávy OSN podařilo zajistit už pro více než polovinu z 36,7 milionu nakažených. V jižní a východní Africe se podařilo počet nově nakažených od roku 2010 do loňska snížit o 29 procent. Roste naopak počet nákaz ze východní Evropě a částech Asie. V Rusku za posledních sedm let počet nakažených vzrostl o 75 procent.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?