Zemřel docent Zdeněk Kabelka

7. 4. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
24. března 2014 nečekaně zemřel ve věku 62 let přednosta Kliniky ušní, nosní a krční 2. LF UK a FN Motol doc. MUDr. Zdeněk Kabelka, Ph. D., průkopník kochleární implantace u dětí.


Na FVL UK v Praze promoval v roce 1977, poté krátce pracoval jako sekundární lékař na oddělení ARO v nemocnici v Příbrami. Od září 1978 již působil na ORL klinice ve FN Motol. Z oboru ORL atestoval v letech 1981 a 1985, z oboru dětská ORL v roce 1997. Od roku 1993 byl vedoucím programu kochleárních implantací u dětí – během dvaceti let fungování motolského Centra kochleárních implantací zde byly tyto implantáty voperovány více než pěti stům dětských pacientů, nejmladšímu z nich bylo 12 měsíců.

Habilitační práci „Nezánětlivá zduření na krku u dětí“ s rozborem 352 dětských pacientů se zhoubným nádorem hlavy a krku obhájil v roce 1994. V roce 1997 byl jmenován přednostou Kliniky ušní, nosní a krční 2. LF UK a FN Motol a vedoucím subkatedry dětské otorinolaryngologie IPVZ. Absolvoval zahraniční stáže (zaměřené převážně na kochleární implantace) mj. ve Vídni, Štýrském Hradci, Salzburgu, Toulouse či v Texas Medical Center, sám na svém pracovišti vedl podobně zaměřené stáže pro zahraniční kolegy.

V roce 1998 byl přijat do předsednictva Evropské společnosti pediatrické otolaryngologie (ESPO) a za člena Americké společnosti pediatrických otolaryngologů (ASPO). V roce 2004 předsedal mezinárodnímu sympoziu „Hearing disorders in early childhood“ v Praze. V roce 2006 organizoval odborný seminář v Parlamentu ČR „Kochleární implantace u dětí, možnosti rehabilitace neslyšících dětí a význam včasné diagnostiky poruch sluchu pomocí plošného screeningu sluchu u novorozenců“ a založil mezioborový výbor pro zavedení celoplošného screeningu sluchu u novorozenců v České republice. Jako autor či spoluautor má na svém kontě několik set přednášek a publikací. Jednou z jeho posledních prací je kapitola věnovaná těžkým poruchám sluchu u novorozenců a jejich screeningu v knize „Vzácná onemocnění“, již letos vydalo nakladatelství Mladá fronta.

„Fakulta v něm ztrácí mimořádnou osobnost, vynikajícího odborníka, skvělého člověka, laskavého kolegu a já osobně i blízkého kamaráda. Zdeňka jsem si vždy velmi vážil a ctil ho nejen jako lékaře a přednostu kliniky, ale i jako dlouholetého aktivního člena akademického senátu fakulty. Všichni jsme obdivovali jeho nádherné fotografie a vždy budeme mít před očima jeho usměvavou a vlídnou tvář. To, co během svého života na fakultě dobře a pečlivě vystavěl, zůstane. Bude mně osobně, celé fakultě, studentům, a hlavně své rodině i pacientům velmi chybět,“ uvedl děkan 2. lékařské fakulty UK v Praze prof. MUDr. Vladimír Komárek, CSc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?