Doktoři budou dál odcházet, tvrdí šéf komory

17. 3. 2010 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Nevěřím slibům ministryně zdravotnictví Dany Juráskové, že do voleb narovná nespravedlivé mzdové ohodnocení mladých lékařů, tvrdí šéf České lékařské komory Milan Kubek.


Zejména fakultní, tedy státní nemocnice je v rámci odborné přípravy zneužívají jako levnou pracovní sílu. Umožňuje jim to vyhláška ministerstva z poloviny loňského roku, kterou Jurásková podepsala.

„Paní ministryně o víkendu stála před třemi stovkami naštvaných mladých lékařek a lékařů a neměla jim co říci. Zachovala se tedy podle hesla slibem neurazíš. A nyní začne hrát hru na zdržovanou. Bude tvrdit, že jí chybějí odborná stanoviska a podobně,“ řekl deníku E15 Kubek.

Prezident lékařské komory dodal, že před měsícem jednal spolu s děkany lékařských fakult a předsedy odborných společností s náměstkyní Juráskové Markétou Hellerovou.

„Vyzvali jsme ji, ať ministerstvo vyhlášku alespoň změní. A to tak, aby bylo zřízeno dalších osm vzdělávacích kmenů pro obory, které o tyto kmeny přišly. Tuto výzvu ale náměstkyně odmítla. Proto slibům její nadřízené nevěřím,“ konstatoval Kubek.

Jurásková na ustavujícím shromáždění občanského sdružení Mladí lékaři řekla, že nemocnice porušují zákoník práce. Pokud si jednotliví lékaři budou stěžovat, předá šéfka rezortu jejich výhrady příslušným úřadům a ty pak podle ní zahájí kontroly.

Ministryně zároveň přiznala, že při podpisu vyhlášky věděla, že není ideální. Očekává proto, že dostane návrhy změn, na nichž se shodne celá lékařská veřejnost. „Od paní Juráskové ani její náměstkyně, která je skutečným viníkem rozpadu vzdělávacího systému, už nic pozitivního neočekávám. Vyhlášku zruší nebo změní až nové vedení rezortu,“ poznamenal Kubek.

Mluvčí státních zdravotnických zařízení, které včera deník E15 oslovil, většinou nechtěli celou záležitost komentovat.

Reagovala jen brněnská fakultní nemocnice u Svaté Anny. „Rádi bychom se připojili k řešení společně s ministerstvem. Odliv mladých lékařů do ciziny reálně hrozí. Je to problém z dřívějška, který musí řešit nový vzdělávací systém,“ sdělila Šárka Urbánková z tiskového oddělení nemocnice.

Sdružení Mladí lékaři požádalo Juráskovou, aby vyhlášku měnící podmínky odborné přípravy zrušila. Mnohým lékařům, kteří se připravují na atestace, dávají nemocnice jen desetinový úvazek, ačkoliv ve skutečnosti pracují 8,5 hodiny.

„V atestační přípravě je nyní zhruba pět tisíc lékařů, přihlásila se nám jich už tisícovka a přidávají se další,“ řekl Tomáš Kocourek ze sdružení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?