Boj za "zdravé" zdravotnictví

5. 1. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
V posledních dnech se opět často objevuje jméno Úrazové nemocnice v ústech veřejnosti. Tentokrát ve spojitosti s akcí "Děkujeme, odcházíme", a to nikoli v lichotivém světle. Shrnuto: "My jsme vám před čtyřmi lety pomohli, abyste zůstali, a vy nás teď necháte na holičkách".


Jsme velice rádi, že Úrazová nemocnice zůstala zachována, i když ve změněné podobě, a dnešní situace je v něčem podobná - opět konfrontace s arogancí moci, tentokrát ale jde o úpadek celého zdravotnictví a neochotu ho řešit. Akce není namířena proti řediteli nemocnice ani proti městu Brnu.

Za zdravotní péči platí nemocnicím pojišťovny a podmínky, jak budou platit, stanovuje ministerstvo zdravotnictví.

Je to již hodně dlouho, co se zdravotnictví věnuje minimální pozornost. Lépe řečeno - staví se, buduje se, nakupují se drahé přístroje, platí se desítky agentur pro zbytečná školení, semináře, projekty, uzavírají se nevýhodné (jak pro koho) smlouvy, ale na lidi se jaksi pozapomnělo. A při tom jsou to pouze oni - lékaři, ostatní zdravotníci a zejména pacienti, díky nimž může tento moloch fungovat.

Tato situace se již stala natolik neúnosnou, že Lékařský odborový klub připravil akci „děkujeme, odcházíme“. Tento způsob podávání výpovědí byl vybrán, po selhání všeho ostatního, ze zoufalství jako snad poslední a dostatečně pádný, k přesvědčení ministerstva zdravotnictví i vlády, aby se situací ve zdravotnictví začaly vážně zabývat.

Původní deklarace akce obsahuje třináct zdůvodňujících bodů. Je zde všechno, co zdravotnictví a lékaře poškozuje: nepřehledný tok peněz, špatný a neustále se měnící systém vzdělávání, nevýhodné stabilizační smlouvy, nedodržování zákoníku práce, nevyrovnané platby zdravotních pojišťoven a také nízké ohodnocení lékařů, zvláště mladých .

Neobeznámený občan se ale dozví jen to, že jediným cílem akce je okamžité zvýšení platů, na které v době krize stát nemá, že je to vlastně sprosté vydírání vlády rukojmím pacientů, kteří nám zaplatili vzdělání. Málokde se veřejně hovoří o čtrnácti miliardách rezerv VZP a pěti miliardách ostatních zdravotních pojišťoven! A to všechno v době, kdy se objevují, jak houby po dešti, miliardové aféry.

Protože zaměstnanci Úrazové nemocnice již mají své zkušenosti s arogancí moci, nad kterou společnou silou s veřejností a politiky nakonec zvítězili, vzali i tuto akci, kde se tentokrát jedná o budoucnost celého zdravotnictví u nás, za svou.

V žádném případě nejde o pouhé zvýšení platů, ale o změnu celého systému. Jde o to, aby lékaři a ostatní zdravotničtí pracovníci mohli pracovat v klidu a za důstojných podmínek. Všem je jasné, že je to dlouhodobý proces, jehož začátek však nelze již nadále odkládat.

Pokud, v krajním případě, bude mít vývoj situace dopad na dostupnost zdravotní péče, padá to na vrub ministerstva a vlády, které situaci stále zlehčují a zásadním jednáním se vyhýbají. Autor je ředitel Úrazové nemocnice Brno

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?