Děkujeme, odcházíme. Pět minut po dvanácté

27. 10. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařský odborový klub už upozorňuje na stále se horšící situaci ve zdravotnictví. Politici tento problém ale ignorují. Postupně tak odcházejí další a další lékaři do zahraničí. Hlavní příčiny jejich odchodu jsou špatné platové ohodnocení, velké množství přesčasů a horší podmínky pro vzdělávání.


Patříme do Evropské unie, lékařů v Německu, Rakousku, Anglii a dalších zemích je nedostatek. Lékař od nás tam snadno získá práci za nesrovnatelně lepších podmínek než u nás.

V poslední době se navíc zcela nesmyslně změnil systém vzdělávání lékařů v České republice. V praxi to znamená, že mladý český lékař po skončení školy získá atestaci snadněji v zahraničí než doma. Dříve odcházeli lékaři až po atestaci, dnes odcházejí hned po skončení školy.

Naše nemocnice jsou už nyní personálně zdevastované, lékařů je nedostatek a ti, co zbývají, jsou zavalení prací. Postupně se ruší další lůžka. To v důsledku vede ke zhoršování dostupnosti a kvality lékařské péče.

Mlčet, nebo jít

Můžeme buď mlčet, najít si dobře placené místo v zahraničí a tiše zmizet, nebo se ozvat a pokusit se devastaci zdravotnictví zastavit. Prosím, uvědomte si, že lékaři, kteří se k výzvě připojili, nechtějí zlikvidovat naše zdravotnictví, ale naopak ho zachránit.

Jsou to ti, kteří chtějí zůstat, proto se dali do boje. Musíme přinutit vládu a politiky, aby si problém vůbec připustili a začali ho řešit. Je pět minut po dvanácté.

S průběhem vlastní kampaně jsme spokojeni, přidávají se k nám stále další lékaři. Jsme také potěšeni zájmem a většinou pozitivní reakcí veřejnosti. Vláda nás zatím ignoruje.

Navíc se nás snaží očernit tvrzením, že poškozujeme naše hospodářství v době krize. Lékařský odborový klub (LOK) přichází i s konkrétními návrhy, kde potřebné peníze ušetřit. Shrnula bych to velmi stručně a jasně - stačí, když se přestane ve zdravotnictví krást. Zdravotnictví je u nás velký nekontrolovaný byznys bez jasných mantinelů a řada firem na něm velmi dobře vydělává.

LOK bude v kampani pokračovat. Očekáváme, že vláda se vzpamatuje a začne s námi seriózně jednat. Pokud ne, podáme v prosinci hromadné výpovědi. Poté běží dvouměsíční výpovědní lhůta, kdy je čas vyjednávat. A pokud se vláda ani pak neumoudří, zůstanou nemocnice 1. března mnohde bez lékařů.

Vláda je zodpovědná za zajištění zdravotní péče; pokud k tomu nepotřebuje lékaře, tak asi nastoupí mastičkáři. Lékaři jsou v naší společnosti v různém postavení. My reprezentujeme lékaře - zaměstnance. Ale existují zde také lékaři, kteří vlastní zdravotnická zařízení a zaměstnávají jiné lékaře.

Ti jsou samozřejmě rádi, že svým kolegům a sestrám mohou platit co nejnižší platy. Jsou to podnikatelé a jejich zájmem je zisk. Proto vítají reformy, které kladou důraz na přeměnu českého zdravotnictví v jeden velký byznys.

Ale pozor, pacient je pak jenom objekt podnikání! Do takového systému se ovšem já nechci dostat ani jako lékař, ani jako pacient.

Autorka je lékařka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?