Euro: Holcátův Pomníček

20. 1. 2014 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Většina ministru se na poslední chvíli snaží, sec muže, zanechat po sobe nejaký pomnícek.


Například Martin Holcát z resortu zdravotnictví zničehonic zřídil na poradě příkazem ministra nezávislou Agenturu pro zdravotnický výzkum. Na ministerstvu přitom již radu let funguje Interní grantová agentura, instituce se zavedenou infrastrukturou, odpovědností a procesy, familiárně zvaná IGA. Výzkumníkům ročně rozděluje několik set milionu korun. Není úplně jasné, proc vlastně nová organizace vzniká a jestli zamíří pod křídla Institutu pro vzdělávání zdravotníku, kam Holcát nedávno jako ředitele jmenoval Antonína Malinu, nebo úplně jinam a kdo ji povede. Ale to se jistě dříve nebo později dozvíme.

Filip, Babiš a Pán Bůh

Noví političtí reprezentanti ve sněmovne i ve vládě mají šanci na spasení. A to doslova.
Na internetu probíhá modlitební kampaň s názvem Adoptuj si svého politika. Věřící si ho mohou vybrat ze seznamu přímo na stránkách, kliknout na nej a začít se za nej hromadne modlit. Nejvíc modlících zatím posbíral predseda komunistu Vojtech Filip, šéf ANO Andrej Babiš nebo prezident Miloš Zeman. Text modlitby je na webu přiložen, podobně jako aktuální modlitební témata. Patří mezi ne třeba koaliční vyjednávání a vznik nové vlády, nebo modlitba za dobré vztahy mezi šéfy koaličních stran.

K praktičtějším tématům k modlení pak patří dostavba Temelína, zeštíhlení státní správy, ci aby Bůh očistil ministerstva od špatných správců. Redakce Palubního deníku se k doporučené denní pětiminutové modlitbe připojuje. Je totiž jasné, že je to poslední způsob, který muže tuhle zemi ješte zachránit.

Plný mrazák jehněčího

Na závěr uklidňující zpráva, tentokrát z Norska. V roce 2012 dostali norští chovatelé ovcí vyplacenu kompenzaci za 26 512 ovcí a je hnát údajně stržených divoce žijícími šelmami, především vlky. Farmári však byli schopni dodat pouze 1809 mrtvolek prokazujících, že se skutečné staly obetí šelem. Procentuálně tedy farmáři předložili „důkaz“ pouze v 6,82 procentu případu, za než obdrželi kompenzaci.

V indexu vnímání korupce Transparency International patřilo Norsku ve stejném roce místo sedmé nejčistší země. Tamní populace vlku je nepatrná, čítá 20 až 50 vlku, vetšinou migrujících ze Švédska, Finska a Ruska. Týdeník Euro nechce ani naznačovat, že by farmáři snad podváděli, nebo nedejbože „nechtěli kompenzaci zadarmo“. Ale tech 93,18 procenta nedokumentovaných, ale kompenzovaných oveček je nějak hodně, ne?

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?