Gajdůšková: Neplaťte léky, žádejte je na pojišťovnu

2. 7. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Svaz pacientů ČR doporučuje bojkot léků, které nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění.


V každé lékové skupině musí existovat lék, který je plně hrazen pojišťovnami. Máte na ně právo ze zákona (& 16 zákona č.48/1997 Sb.). Doporučujeme proto pacientům, aby požadovali po svých ošetřujících lékařích předepisování léků, které již nemusí doplácet a v praxi tak trvali na dodržení ústavního principu práva na bezplatnou zdravotní péči na základě veřejného zdravotního pojištění.

Pokud jim bude sděleno, že takový lék pro jejich nemoc neexistuje nebo zjistí, že je takový lék neúčinný, prosíme o sdělení této informace pacientskému ombudsmanovi nebo přímo na adresu Svazu pacientů ČR.

Od 1. července pojišťovny přestaly hradit 150 dalších léků. Jsou mezi nimi léky na bolest, alergie a kožní problémy. Lidé tak mají mimo to, co odvádí na zdravotní pojištění, zaplatit další půl miliardu korun podnikatelům ve zdravotnictví.

Ministerstvo tvrdí, že jeho opatření neomezují přístup ke zdravotní péči, protože v každé lékové skupině je lék, který je plně hrazen pojišťovnou. Praxe ale vypadá jinak. Z veřejného zdravotního pojištění je hrazeno čím dál tím méně nejen u léků a pacienti platí čím dál tím více. Tato nerovnost je ještě znásobována tím, že pokud je pacient léčen v tzv. odborném centru, pak dostává zdarma i léky, které mají v běžné lékárně mnohdy nemalé doplatky.

Ministr Heger evidentně nevnímá nejen nesoulad svých opatření s právem občanů garantovaném ústavou ani nerovnost, kterou svými opatřeními způsobuje mezi jednotlivými aktéry poskytujícími zdravotní péči nebo podnikajícími ve zdravotnictví.

Vzhledem k hlasovací mašinérii poslanecké sněmovny a chybějící empatii vládních stran nelze v této chvíli dosáhnou nápravu jinak, než že občané nepřistoupí na nerovná pravidla v péči o jejich zdraví.

Vyzýváme proto pacienty, aby po svých lékařích vyžadovali předepisování léků, které jsou plně hrazeny, na které tedy již nemusí doplácet.

Pokud jim tyto léky nezabírají nebo dostanou informaci, že na jejich nemoc plně hrazený lék není, nechť tuto skutečnost sdělí svému pacientskému ombudsmanovi nebo přímo na Svaz pacientů ČR (poradna.leky@pacienti.cz). Pomohou tak vytvořit objektivní obraz fungování a dopadů současných reforem a poskytnou cenné informace a argumenty pro cestu k nápravě.

Alena Gajdůšková, 1. viceprezidentka Svazu pacientů ČR

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?