Otevřený dopis předsedovi Lékařského odborového klubu

12. 11. 2010 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Vážený pane předsedo, dovolte mi, abych reagoval na Váš Otevřený dopis ministru zdravotnictví a vládě ČR ze dne 11. listopadu 2010.


Zdravotní systém v České republice se za posledních dvacet let vyvíjel velmi nerovnoměrně. Výrazně se soustředil na uspokojování potřeb pacientů v oblasti léčby, diagnostických technologií a v oblasti zlepšování kvality a bezpečnosti prostředí ve zdravotnických zařízeních.

Došlo k nevídanému rozvoji oborů, jako například kardiologie, onkologie, traumatologie, které poskytují péči pacientům s diagnosami, jež se u nás nejvíce podílejí na nemocnosti a počtu úmrtí.

Došlo k významnému rozvoji dalších medicínských oborů, ale i k výraznému zlepšení odborné a příjmové úrovně lékařů pracujících v soukromých zdravotnických ambulancích a laboratořích. Velmi dobře se ekonomicky daří dodavatelům léků, zdravotnických materiálů a zdravotnické techniky.

Na druhou stranu však stagnovaly, a to i přes rychlejší růst než v ostatních sférách, průměrné mzdy lékařů a dalších zdravotníků v zaměstnaneckém poměru, zejména v nemocnicích. To je fenomén, o kterém podobně jako Vy i já často hovořím a připravuji kroky, aby mohlo dojít ke změně.

Důrazně proto odmítám, že bych výzvu Lékařského odborového klubu a aktivitu Děkujeme, odcházíme bagatelizoval nebo jakkoliv zlehčoval či podceňoval.

Opakovaně jsem se vyjádřil, že situaci beru velmi vážně. Budu principielně celý problém řešit a připravím takovou reformu zdravotnictví, která odstraní hlavní příčiny stavu, kdy zdroje ve zdravotnictví, které za posledních pět let narostly o 30%, plynou do všech oblastí s výjimkou mezd.

Mým cílem je dočasné zastropování péče na úrovni současných standardů, regulace chaotického vstupu nových technologií a postupné odstraňování systémových neefektivit, např. neracionální sítě nemocnic či nerovnoměrně rozložených lékařských ambulancí.

Budu potlačovat korupční prostředí (m.j. stejné ve zdravotnictví, jako v celé republice). Dále upravíme chaotický systém vzdělávání a neregulovaný a často neracionální pohyb pacienta mezi jednotlivými obory, segmenty poskytovatelů a jednotlivými zdravotnickými profesemi.

Jak správně píšete, jedná se o věci, které jsou v systému zavedeny po dlouhá léta. Rozsáhlé systémové změny však nelze realizovat během několika měsíců. To, kdy je státní rozpočet ve výrazném propadu, a v systému na další injekci do mezd zaměstnanců ve zdravotnictví nejsou zdroje, je nezvratným faktem.

Těžká finanční situace, která existovala v minulém roce v celé zemi a oslabila životní úroveň obyvatel v mnoha sférách našeho hospodářství, se v následujícím roce dotkne i oblasti zdravotnictví. Na rozdíl od výrazné nezaměstnanosti a řadě tragédií v ostatních oblastech, je však stav ve zdravotnictví stále ještě relativně stabilní a žádné zásadní propouštění či výrazné snižování mezd oproti jiným rezortům nehrozí.

Vaše současné necitlivé kroky a proklamace velmi významně přispívají k dalšímu prohlubování krize ve zdravotnictví. Nápravu současných dlouhodobých problémů to může velmi ztížit a prodloužit. Žádám Vás proto o zachování zdravého rozumu a snížení agresivity Vašich prohlášení.

Eskalace Vašich hrozeb může následně přispět k neopodstatněnému znejišťování pacientů. Vaším postojem znesnadňujete řešení celé situace a negativně ovlivňujete plynulou kultivaci systému zdravotní péče, na které jsme začali intenzivně pracovat. Doufám, že si uvědomujete, že na tento Váš přístup mohou v konečném důsledku bohužel doplatit pouze ti, kterých se to nejvíce dotýká, zdravotníci a pacienti.

Děkuji Vám za oslovení a zůstávám s úctou

Leoš Heger, ministr zdravotnictví

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?