Pijavice na těle nemocnic

16. 3. 2011 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Záhadnou firmu Kardioport, která ovládla zakázky nemocnice IKEM, proklepnou poslanci. Nic od toho nečekejme.


Kardioport je klasickou překupnickou společností, která nic nevyrábí a nemocnici dodává přístroje a materiály od řady jiných výrobců.

Právě takové pijavice, jež se přisávají na státní a krajské nemocnic, se staly symbolem korupce. A politici jsou ti poslední, kteří by je chtěli odtrhnout.

Stále více nemocnic obchoduje s „kompletátorskou“ firmou, jež jim dodává předražené zboží. Původně ředitelé tvrdili, že se obchodům s přímými výrobci vyhýbají, aby je jejich případné žaloby nepřipravily o evropské dotace.

To už podle pravidel EU nehrozí. Překupnické firmy si však rozparcelovaly síť nemocnic a dál ovládají a deformují trh se zdravotnickým zařízením.

Všechno jistí z pozadí politici. Ti dosazují šéfy zdravotnických zařízení, často také straníky. Takové vedení nemocnic pak nemá zájem o úspory. Ale snaží se především o to, aby provize pro překupníky byly co nejvyšší. A z marží část plynula manažerům i stranám. Důmyslnější systém na rabování státní kasy panuje snad jen v armádních zakázkách.

Co s tím může dělat ministr Heger? Tvrdí, že jeho protikorupční strategie zakazuje veškerý obchod přes „kompletátorské“ firmy.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?