Podpořme babyboxy

23. 12. 2015 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Zakladatel babyboxů u nás Ludvík Hess byl prezidentem oceněn při příležitosti státního svátku, neboť babyboxy zachránily už 127 novorozenců, kteří by jinak zřejmě zemřeli. Osoby, které obdrží státní vyznamenání, by měly být těmi, jejichž zásluhy jsou všeobecně uznávány.


V naší společnosti, která je výrazně polarizovaná, tomu tak však často nebývá, a proto i toto vyznamenání vyvolalo poměrně značnou polemiku. Brojí proti němu, jak se dozvídáme, pediatři, neonatalogové a i praktičtí dětští lékaři, a to cestou svých odborných společností.

Argumentují tím, že počet usmrcených novorozenců po zavedení babyboxů neklesl a kromě toho prý současná forma anonymních porodů dává rodičkám dostatek možností, jak se legálně zbavit nechtěného dítěte.

Babyboxy prý také připravují novorozence o jeho identitu, což má negativní společenské i medicinské dopady.

Ovšem je třeba si uvědomit, že pro odložení dítěte se obvykle rozhodují rodičky v tíživé ekonomické či společenské situaci, tedy obvykle ty, které mají i horší orientaci ve společenském systému, a proto většinou ani o možnosti anonymního porodu nevědí.

Kromě toho anonymní porod je obvykle spojen s pobytem v porodnici, což samo o sobě jeho skrytost před okolím oslabuje, nehledě na to, že i ona anonymita není bezvýhradná (viz záznam o porodu v evidenci zdravotní pojišťovny).

Avšak o možnosti odložit dítě do babyboxu se obvykle všeobecně ví, protože tato možnost má značnou publicitu ve sdělovacích prostředcích na rozdíl od možnosti anonymních porodů.

Je však třeba brát do úvahy i právní stránku celé záležitosti. Odložení dítěte do babyboxu je právem uznávanou formou řešení složité situace rodičky a nenese s sebou pro ni žádné další negativní právní důsledky. To však neplatí o mnohých jiných formách řešení takové situace, o nichž je pak často rozhodováno v soudním řízení.

Babyboxy jsou tak zařízením, které pomáhá řešit extrémně složitou situaci lidem, kteří jsou obvykle velmi zranitelní. Nejsou řešením ideálním, ale právně možným. A vyspělost společnosti se posuzuje i podle toho, jak dovede pomoci těm, jejichž osobní situace je velmi obtížná. A proto si Ludvík Hess své ocenění oprávněně zaslouží.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?