Pojišťovna, která vyhrožuje sama sobě

8. 10. 2012 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
VZP je nemocná instituce. S každým dalším tancem kolem IZIP je to patrnější a patrnější.


Že budou s portálem VZP, který ovládá firma IZIP, ještě veliké potíže, bylo jasné od první chvíle, kdy se největší zdravotní pojišťovna po nehorázně dlouhých letech konečně začala zbavovat vazeb na provozovatele nefunkčních elektronických zdravotních knížek.

Přetrhání vazeb nyní nabírá dost pikantní podobu, jelikož šéf VZP Pavel Horák dostal od své správní rady za úkol uzavřít s IZIP smlouvu na dobu neurčitou o provozování právě zmíněného portálu. Jednání se teď povedou o cenu, VZP nabízí 3 miliony měsíčně, IZIP chce 7. Výsledek lze celkem předvídat – 5 milionů je přesně na půli cesty.

Drzé čelo lepší než poplužní dvůr

Rozměr války gangů dodává této informaci zpráva, že VZP přistoupila na jednání o portálu pod pohrůžkou, že IZIP jinak znemožní pojišťovně přístup k osobním datům jejích klientů a že případně nabídne tato data jiné pojišťovně. Mohl by to být pouhý drb, pokud by ovšem tuto pohrůžku na dotaz Lidových novin nepotvrdilo vícero členů správní rady VZP. Ale ono to zase tak překvapivé není. IZIP se vždy, zvlášť během prezentování svých elektronických zdravotních knížek, řídil pořekadlem, že drzé čelo je lepší než poplužní dvůr. A mnoho let mu to tváří v tvář přinejlepším polovičatému fungování drahého systému hladce procházelo.

Jenže mnohem důležitější je rozměr absurdní frašky, kterou celé kauze výhrůžek kolem portálu VZP dodává fakt, že pojišťovna je s 51 % akcií majoritním vlastníkem IZIP. Pojišťovna tedy de facto drsně vyhrožuje sama sobě, načež se roztřese a s očima upřenýma do země vyrazí do jednání, v nichž se bude snažit o to, aby své firmě se zhuntovanou pověstí vyplatila v příštích měsících jen 50 a ne rovnou 80 milionů korun.

Velký úklid se nekoná

Nemá mít pojišťovna náhodou rozhodující majoritu v představenstvu a dalších orgánech IZIP? Nemá mít náhodou v ruce všechny páky, aby svolala valnou hromadu, postavila menšinové akcionáře do latě, v případě potřeby vyházela management a změnila IZIP v poslušný nástroj pro své vlastní cíle? Místo toho VZP čelí výhrůžkám a členové její správní rady jim zjevně dopřávají sluchu. Asi je jediné štěstí, že VZP v IZIP nevlastní 100% podíl, protože pak by provozovatel elektronických zdravotních knížek největší zdravotní pojišťovnu v zemi zřejmě rovnou rozpustil a jejích 6 milionu klientů prodal do otroctví.

Rituální tance kolem pofidérního problému jménem IZIP čím dál více v plné nahotě ukazují, jak nemocnou společností Všeobecná zdravotní pojišťovna je. Je čím dál patrnější, že její napojení na politickou scénu přerostlo do takových rozměrů, že v ní už dávno rozhodují úplně jiná kritéria než racionální ekonomická rozvaha či úsilí o řádnou správu svěřeného majetku. Namísto toho při fatálních selháních managementu vstupují do hry faktory, jako je stabilita vlády (spory Šnajdr versus Heger versus Nečas) či politická příslušnost a náklonnost.

Po všem, co kolem IZIP vyplulo na povrch, včetně trestního oznámení kvůli pohřešované půlmiliardě, by v normální firmě nemohly ani správní rada, ani management pojišťovny zůstat ve svých křeslech ani minutu. Přesto – světě div se – tam všichni stále ještě jsou a ani se nečervenají. Žádný velký úklid se nekoná. A vzhledem k tomu, že v orgánech VZP jsou zastoupeny strany, jak se říká, napříč spektrem, hned tak se konat nebude.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?