Proč nám odcházejí lékaři a koho hájí profesor Pirk?

13. 11. 2010 8:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Případ plagiátorství dizertačních prací MUDr. J. Froňka a MUDr. P. Baláže nabývá nových rozměrů. Do případu se vložil i přednosta kardiocentra IKEM Prof. MUDr. J. Pirk, DrSc.


Novinová vyjádření věhlasného kardiochirurga jsou z několika pohledů zvláštní. Předně je podivné, že se pan profesor slovně pustil do obhajoby MUDr. J. Froňka, Ph. D. a nejsou takto obhajováni současní zaměstnanci Transplantcentra IKEM, mladí chirurgové P. Baláž a I. Matia ze Slovenska. Bylo by přirozenější, kdyby doktory, kteří spojili svou práci, um, odhodlání a jméno s prestižním pracovištěm IKEM, hájili jejich kolegové, nadřízení či nejvyšší vedení, ale překvapivě tomu tak není.

V pražském Institutu si lidé stále pamatují uražený odchod chirurgického týmu v roce 2004, jehož členem byl i dr. Froněk. Cílem odchodu bylo založit konkurenční program transplantací jater v jiné nemocnici. Když se tehdy transplantační program nepodařilo zahájit, využil dr. Froněk nabitých znalostí z IKEM a získal místo konzultanta v nemocnici v Londýně. Nemocnice St. Georges, kde dr. Froněk 5 let působil a dnes již ukončil svou misi, provádí jen transplantace ledvin, a to v třetinovém počtu než pražský IKEM. Ostatní orgánové transplantace jsou dělány na jiných prestižnějších londýnských klinikách a na nich se dr. Froněk nepodílel.

Prof. Pirk si dále stěžuje na medializaci celého případu. Ale sám zvolil cestu novinového článku a z obsahu lze získat dojem, že neprostudoval napadené dizertační práce a opakovaně se mediálně k problému vyjadřoval. Jak se může člen několika vědeckých rad smířit s faktem, že kolega Froněk mění pořadí autorů v odborných článcích, předsazuje své jméno před jména kolegů, tedy vydává odborný článek mladého slovenského lékaře za svůj vlastní.

I díky této manipulaci pak obhájil na Olomoucké fakultě dizertační práci, která popisuje experiment průkazně provedený v Košicích v letech 2001-2002. Všechny průkazné materiály včetně protokolů od experimentů jsou veřejně dostupné. Články a publikace lze vyhledat v internetových knihovnách. Byl to MUDr. Froněk, který jako první začal vyhrožovat mladým lékařům IKEM soudním sporem. Bude jistě zajímavé sledovat prof. Pirka, jak vysvětluje udělení titulu Ph. D. člověku, který si na vědecký experiment vlastníma rukama ani nesáhl.

Není tajemstvím, že současný chirurgický tým je pod velkým tlakem. Útoky na talentované chirurgy IKEM však paradoxně přicházejí v době, kdy je o erudované lékaře velký zájem na západ od našich hranic. Není však pro naše pacienty lepší udržet si kvalitní personál a nenechávat rozhořet komplikované interpersonální vztahy?

Transplantační centrum IKEM je chloubou českého zdravotnictví. Na nové klinické programy, jakými jsou například transplantace střeva, se těší jak laická, tak odborná veřejnost. Nestálo by za zamyšlení prof. Pirka a jiných medicínských či politických kapacit lékařské týmy spíše podporovat než rozbíjet?

O autorovi: JIŘÍ MATZNER, právní zástupce lékařů IKEM P. Baláže a I. Matii

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?