Společnost Roche nikomu nic neplatila

25. 5. 2011 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Tisková zpráva společnosti Roche, kterou reaguje na včerejší článek uveřejněný na serveru Aktuálně.cz.


Článek si můžete přečíst ZDE.

V reakci na fakticky nepodložené informace zpravodajského serveru aktualne.cz v článku „Lékaři z IKEM letěli do USA. Platili dodavatelé léků“ týkající se údajných úhrad účasti lékařů na kongresu v USA společnost Roche prohlašuje, že žádné takové úhrady ani lékařům, ani jejich zaměstnavateli Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) neposkytla.

„Firma investuje do výzkumu a vývoje nových léků, terapeutických a diagnostických metod obrovské prostředky a má samozřejmě zájem na tom, aby se nové poznatky projevily v léčebné praxi ve prospěch pacientů co nejrychleji,“ uvedl Jiří Pešina, mluvčí Roche. „Podporu vzdělávacím aktivitám lékařů poskytuje F. Hoffmann-La Roche na celém světě transparentně a přísně v souladu s firemním etickým kodexem.“

Podle Pešiny se jedná o nepodložené informace vytržené z kontextu z telefonického rozhovoru s profesorem Ondřejem Viklickým, přednostou kliniky nefrologie. Potvrdil také, že společnost Roche skutečně IKEMu dodává život zachraňující léky nejen pro léčbu pacientů po transplantaci ledvin.

Jejich použití i cenu stanovuje Státní ústav pro kontrolu léčiv. O jejich nasazení v zájmu zdraví pacientů rozhodují odborní lékaři. „Společnost Roche se důrazně ohrazuje proti zveřejňování tendenčních informací s cílem poškodit její dobré jméno,“ dodal Pešina.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?