Státní lékaři

15. 9. 2010 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
O tom, jak jsou u nás placeni lékaři, veřejnost mnoho neví. Obecně se má za to, že si žijí na vysoké noze. Pravda je, že jsou placeni různě a ti ve státních nemocnicích spíše bídně.


DENÍK IVANA HOFFMANA

Absolvent medicíny po šesti letech obtížného studia bere nástupní plat čistého 14 tisíc a plat lékaře ve státní nemocnici po 32 letech praxe je asi 23 tisíc měsíčně.

Vysvětlení tohoto stavu je prosté. I u lékařů platí zákon nabídky a poptávky. Pokud si lékaři sami neřeknou o přiměřenou odměnu za svou práci, nikdy se jí nedočkají.

Proč by jim stát, respektive zdravotní pojišťovny platily víc, když jsou ochotni léčit i za míň?

Nyní řada státních lékařů podává demonstrativně ke konci roku výpovědi, aby se domohli lepší mzdy. Že by ale reálně hrozilo, že z našich nemocnic doktoři odejdou, se říct nedá.

Aby mladý absolvent medicíny našel práci v cizině, musí vedle oboru perfektně zvládnout i cizí jazyk, což se ne každému podaří. Pro staršího lékaře, který už má rodinu a je uvyklý domácímu prostředí, je stěhování za prací ještě náročnější.

Dále pak jsou lékaři, kteří svou práci berou spíše jako poslání než jako šanci zbohatnout a své pacienty by neopustili.

A doktorů, kterým se podaří místo léčení lidí podnikat ve zdravotnictví a například výnosně lobovat za nějaké výrobce léčiv či zdravotních pomůcek, bude vždy menšina.

Lékař stojí v našem zdravotním systému na samém okraji zájmu. Než na platy doktorů putují peníze raději do investic, za přístroje a za léčiva, tedy tam, kde je šance na nějakou provizi pro úředníka s razítkem.

Lékaři to vědí, ale jako zaměstnanci jsou téměř bezmocní. Stejně jako občané, kteří do černé díry jménem české zdravotnictví sypou miliardy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?