Tisková zpráva: AČMN odmítla návrhy smluv od Vojenské zdravotní pojišťovny

4. 12. 2012 7:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Asociace českých a moravských nemocnic odmítla návrhy VoZP ČR na uzavření smluv o poskytování a úhradě zdravotních služeb s nemocnicemi a zařízeními následné péče. Učinila tak na základě plných mocí členů AČMN písemným sdělením předsedy AČMN generálnímu řediteli VoZP ČR.


Důvodem odmítnutí je, že VoZP ČR sice navrhuje uzavřít smlouvy nominálně na dobu 5 let, ale to nejpodstatnější - rozsah a struktura poskytované zdravotní péče – by při akceptování návrhů nemocnicemi nebyly až do 30.6.2013 vůbec sjednány.

Z návrhů současně vyplývá, že kdyby nemocnice nesouhlasily s rozsahem a strukturou péče požadované VoZP, smlouvy by po 6 měsících skončily.
Po Oborové zdravotní pojišťovně jde již o druhý návrh zdravotních pojišťoven uzavřít smlouvu de facto na pouhých 6 měsíců.

To překonává nemocnicemi kritizované návrhy zdravotních pojišťoven na roční nebo tříleté smlouvy pro akutní péči.

Návrhy jsou flagrantním ignorováním dohod učiněných s kraji, kde se smlouvy na jeden rok vůbec nevyskytují, smlouvy na tři roky jsou zcela výjimečné a smlouvy na šest měsíců nebyly vůbec diskutovány.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?