Zaplatíte víc, dostanete míň. Ptejte se ministra Hegera…

21. 11. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Jsem velmi znepokojena tím, co prosakuje z ministerstva zdravotnictví jako záměry pro pokračování tzv. reforem. Ponechání volné ruky pojišťovnám ve stanovení počtu lůžek a sítě nemocnic s obejitím územní samosprávy je další privatizace veřejné správy proti zájmu pacientů.


Neomezená moc pojišťoven, která se tímto návrhem otvírá, v systému zdravotní péče absolutně nevyvažuje zvýšení nákladů zvýšením kvality či vyšší odbornou úrovní péče. Zaplatíte víc, dostanete míň. Pojišťovnám ale dál porostou zisky. Pokud někdo deklaruje, že je třeba šetřit, pak by měl v prvé řadě veřejnosti zodpovědět logické otázky:

1. Jaké jsou zůstatky na účtech jednotlivých zdravotních pojišťoven ?

2. Kam jdou peníze z pokut a paušalizací jak pacientů, tak lékařů ?

3. Zda není pravda, že zdravotní pojišťovny nakoupili v letošním roce státní dluhopisy za několik miliard ?

Návrh ministerstva odporuje uznávaným zásadám a právům, jako svobodná volba zdravotnického zařízení, přibližování služeb občanům, bezpečnost a hospodárnost veřejného zdravotnictví, ruší možnost přirozené regulace sítě skutečnou potřebou.

Celý systém sítě zdravotnických zařízení vyvádí z pod veřejné kontroly. Spolu s již přijatou možností plateb za zdravotní péči vytváří prostor pro nekontrolovatelný růst nákladů na zdravotní péči.

To je obecně nepřijatelné, protože odporuje ústavně chráněnému právu člověka na rovné šance a nediskriminaci. Nepřijatelné by to ale mělo být i pro ty, kteří tleskají privatizaci zdravotní péče, a prý si rádi u lékaře připlatí. Za své peníze nedostanou žádnou přidanou hodnotu.

PaedDr. Alena Gajdůšková, v.r.

pacientská ombudsmanka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?