Závan předlistopadové doby

10. 1. 2011 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Můj příspěvek asi nejlépe pochopí demokraticky myslící a cítící občané, kterým je padesát let a více a kteří mají svoji osobní zkušenost s komunistickým režimem a jeho propagandou. Připadá mi totiž, že se k těmto smutným dobám trochu navracíme.


Určitá skupina lidí využila své občanské právo a podala výpovědi ze zaměstnání. Jsou za to nyní ostouzeni, vláčeni tiskem a televizí,pomlouváni i z úst nejvyšších státních činitelů, zesměšňováni a zastrašováni. Přesně tak, jak se to dělalo před rokem 1989.

Lékařům je vyčítáno že si dovolili podat výpovědi a dokonce hromadně. Něco takového je v některých medi&iacu te;ch prezentováno téměř jako zločin proti lidskosti a lékaři jsou vykreslováni jako hamižní teroristé. Pamatujete na slavná slova paní Švorcové „Kdo v nezkrotné pýše a za mrzký peníz…“

Tak přesně takový mediální obraz lékařů nyní vytváří tisk a televize. I když odchod lékařů do ciziny je reálná hrozba pro české zdravotnictví, každému je přece jasné, že akce Děkujeme - odcházíme je formou stávky.

Jedinou možnou, protože klasická stávka je ve zdravotnictví neproveditelná. O tom se lékaři poučili opakovaně. A pokud se stávkuje, tak hromadně. Představte si, že by prezident republiky odsuzoval třeba dělníky v Mladoboleslavské Škodovce za to, že si dovolují vyd írat hromadnou stávkou.

Měli by snad dělníci ve Škodovce stávkovat individuálně či po menších skupinkách? K čemu by asi taková stávka byla?! Lékaři, kteří skutečně chtějí odejít do zahraničí, tak již učinili a odešli.

Lékaři, kteří podali výpovědi chtěji zůstat v České republice a léčit české pacienty ovšem v důstojných podmínkách.

Pokud akce Děkujeme - odcházíme bude neúspěšná, tak odejdou do zahraničí i lékaři, kteří chtěli zůstat. Věkový průměr lékařů hrozivě narůstá a vzniklou generační propast nikdo jen tak nezaplní.

Mladí lékaři bez závazků, když vidí, jak se společnost k lékařům chová, odejdou za lepš&i acute;m ve velkých počtech. Až staří lékaři umřou a lékaři středního věku odejdou do důchodu, budou nemocnice tak jako tak poloprázdné.

Akce Děkujeme -odcházíme na toto nebepečí značného snížení dostupnosti lékařské péče upozorňuje v hodině dvanácté.

Kdo není hluchý a komu to myslí, měl by protestujícím lékařům poděkovat. Kde je hluchý a slepý, tak jim vyhrožuje a hází na ně špínu.

MUDr. Petr Bouzek

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?