Artróza se dá léčit kmenovými buňkami, lékový ústav to schválil

23. 5. 2013 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Artróza se může léčit také kmenovými buňkami. Získají se z tukové tkáně pacienta a vpraví do poškozeného kloubu injekcí. Do týdne pocítí nemocný zlepšení, do tří měsíců se chrupavka obnoví. Novinářům to řekla ortopedka Martina Čapková z pražské Polikliniky I.P.Pavlova. Postup pro efektivní získání kmenových buněk z tukové tkáně vyvinula výzkumná společnost CellThera, letos v dubnu ji schválil pro užití u pacientů Státní ústav pro kontrolu léčiv.


„Léčba je ojedinělá v tom, že dokáže u pacientů v určitém stadiu nemoci zcela odvrátit nebo alespoň oddálit operaci, kdy se musí postižený kloub vyměnit. Zmírňuje a odstraňuje bolesti, postižené klouby dokáže regenerovat. Nemá vedlejší účinky,“ shrnula přednosti lékařka.

Léčba kloubů kmenovými buňkami je novinkou posledních let. V USA se provádí čtyři roky, hojně se užívá například také v Rusku. V Česku ji začali ověřovat asi před dvěma roky ostravští lékaři. Používali „úlomky“ tukové tkáně s kmenovými buňkami, nyní schválený postup je založen na tom, že se podávají přímo kmenové buňky. Na jeden kloub je potřeba 50 mililitrů tuku. Buňky se laboratorně zpracují a aplikují do postiženého kloubu.

Artrózou trpí polovina lidí po padesátce a 70 procent lidí starších 65 let. Trápí je bolest a ztuhlost kloubů, což je omezuje v pohybu. Klasická léčba spočívá v podávání léků proti bolesti a zánětu v nemocném kloubu a režimových opatřeních - pacient s nadbytečnými kilogramy by měl zhubnout, více se hýbat, ulevuje mu rehabilitace. Při artróze se ztrácí v kloubu chrupavka a kloub se opotřebovává tak, že je nutná operační náhrada.

Včasným užitím kmenových buněk by se podle Čapkové mělo operaci předejít. Úspěšnost léčby kmenovými buňkami závisí na stupni postižení kloubu. Metoda je vhodná pro pacienty bez omezení věku, nemohou jí být léčeni pouze lidé s rakovinou nebo vážnou infekcí.

Zdravotní pojišťovny léčbu artrózy kmenovými buňkami nehradí, pacient zaplatí za odběr, zpracování a aplikaci injekce 28.000 korun. Dají se najednou léčit až čtyři klouby - například obě kolena a kyčle. Odběr se udělá naráz, stejně jako zpracování a aplikace. Cena za čtyři klouby tedy není čtyřnásobkem, uvedla bez dalšího upřesnění lékařka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?