Lékaři v Brně provedli unikátní operaci kolenního kloubu

17. 4. 2014 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v Brně provedli operaci, při níž jako první v Česku aplikovali kolagenový implantát do kolenní chrupavky. Novinářům to dnes řekla Jitka Kellnerová, ředitelka nemocnice SurGal Clinic, kde se zákrok uskutečnil. Operace trvá 45 minut a stojí asi 40.000 korun. Zanedlouho by ji podle Kellnerové měly hradit pojišťovny. Jako první si ji do sazebníku služeb zařadila Vojenská zdravotní pojišťovna. Všeobecná zdravotní pojišťovna tak nejspíš učiní v květnu.


Operovaným byl sedmadvacetiletý pacient. „Trpěl silnými bolestmi způsobenými defektem chrupavky. Před operací vyčerpal všechny běžně dostupné metody k jejímu zahojení a ústupu bolesti,“ uvedla Kellnerová.

Podle ní je materiál podobný vlastní tkáni. „Vloží se do defektu a slouží jako výplň k vytvoření vlastní chrupavky. Od operace se vytvoří zhruba za půl roku,“ řekla ředitelka. Operace se podle ní v Brně uskutečnila jako první v zemi, nicméně ve světě už s ní mají zkušenosti. „Nejmodernější metodu používají lékaři v jiných zemích už asi tři roky. Nejvíce se jich provedlo v Německu, Rakousku, Itálii a Španělsku. Zhruba 2000 implantací hovoří o skvělých výsledcích,“ doplnila Kellnerová.

Metoda je k pacientovi šetrná. Ušetří mu další operační výkony. „Při magnetické rezonanci můžeme mít podezření na defekt chrupavky. Pokud se při artroskopii potvrdí, můžeme implantát použít. Záleží na případu. Pacient se ale může vyhnout více operačním zákrokům,“ řekl lékař Jan Šneller, který byl jedním z operatérů. Podle něj se během šesti týdnů od zákroku implantát kompletně přihojí k chrupavce a pacient může nohu začít používat. Kompletní přeměna v chrupavku nastane po půl roce, za rok může pacient naplno sportovat a věnovat se i kontaktním sportům.

Operace stojí i s DPH okolo 40.000 korun. „Měla by ji hradit pojišťovna. Jako první ji zařadila do sazebníku Vojenská zdravotní pojišťovna. Od května očekáváme, že tak učiní i Všeobecná zdravotní pojišťovna a jiné pojišťovny,“ podotkla Kellnerová. „Implantát se srovnatelným účinkem máme ve svém sazebníku už řadu let. Implantát, který použili brněnští lékaři, plánujeme zařadit s největší pravděpodobností od května nebo června letošního roku,“ řekl ČTK mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Právě to je pozitivní zprávou pro nemocnice. „Naši ortopedi by velmi uvítali, kdyby implantát plně hradily pojišťovny. Významně by to uspíšilo a zefektivnilo léčbu, které nyní brání příliš vysoká částka,“ řekla ČTK mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Šárka Urbánková.

Prvním pacientem byl sedmadvacetiletý Jan Šibřina z Brna. Závodně hrál fotbal a futsal, ale kvůli několika operacím kolena musel přestat. „Mám několik plastických operací. Koleno mě bolelo, tak jsem přišel s nadějí, že se to vyřeší. Rád bych znovu sportoval,“ dodal Šibřina.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?