Lékaři varují, do ČR míří epidemie pohlavní choroby, zasáhla gaye

17. 7. 2012 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Ze západní Evropy míří do ČR epidemie pohlavní choroby lymphogranuloma venereum (LGV), která se obvykle vyskytuje v zemích subsaharské Afriky, Jižní Ameriky, Severovýchodní Asie a Karibiku. První případ v Evropě byl v únoru 2003 v Rotterdamu, v ČR bylo do letošního května potvrzeno 14 případů, sdělila ČTK lékařka Centra pro pohlavní nemoci Nemocnice Na Bulovce Daniela Vaňousová. Dosud byla nemoc ve vyspělých zemích potvrzena v 1600 případech.


Výskyt v Evropě je podle lékařky úzce spjat s muži homosexuální orientace, většina je zároveň HIV pozitivních a vysoce promiskuitních, s vysoce rizikovým sexuálním chováním, které zahrnuje nechráněný anální sex, sdílení sexuálních pomůcek, vsouvání pěsti i celé paže do řitního otvoru a sex party v rámci mezinárodní sexuální sítě.

„LGV je závažným onemocněním přenosným pohlavním stykem,“ varovala. Důležité podle ní je vyvarovat se rizikového sexuálního chování, zejména nechráněných pohlavních styků s cizinci, a dodržovat zásady bezpečného sexu. Ve vyspělých zemích se nemoc přenáší nejčastěji stykem do konečníku. Zánět v místě přenosu mohou provázet příznaky jako nevolnost, třesavka, horečka či bolesti hlavy, kloubů a svalů.

Možné jsou dva typy obtíží, u sexuálních partnerů pacientů ale byly zjištěny také případy zcela bez projevů.

Při klasickém průběhu se vytvoří v oblasti genitálu červený pupínek, který se změní ve vřed. Neléčená infekce se za pár týdnů zhojí a přejde do dalšího stadia, kdy se bolestivě zduří tříselné mízní uzliny a kůže na nich zarudne. Uzliny mohou splývat, hnisat a praskat, hlavně v tříslech a dutině břišní. Neléčená LGV může přejít v chronický zánět, který vede k uzávěru mízních cév. Vznikne masivní otok a znetvoření oblasti genitálu.

Ve vyspělých zemích je vzhledem k rozšíření v homosexuální komunitě nejčastější zánět konečníku, často provázený horečkou a bolestmi hlavy a celého těla. Zánět se projevuje výtokem z konečníku, někdy s příměsí krve, bolestivým vyprazdňováním či zácpou. Neléčený zánět vede k zúžení střev.

Nákaza se potvrzuje laboratorně, způsobuje ji Chlamydia trachomatis. Léčba antibiotiky musí být podávána dostatečně dlouho. Operace je nutná při zhnisání uzlin a zúžení střev.
nam mal

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?