Muž, jemuž v Brně transplantovali játra, slaví 30 let od operace

8. 2. 2013 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Josef Mynář podstoupil před třiceti lety jako první pacient v tehdejším Československu transplantaci jater, dnes je 66letý muž zdravý a nepotýká se s žádnými komplikacemi. Tým pod vedením Vladimíra Kořístky Mynáře operoval 2. února 1983 v Brně.


Muž šel na operaci, když mu lékaři jako 36letému diagnostikovali nádor na játrech. „Tehdy to byla jediná indikace. Později se ukázalo, že to není příliš vhodné, protože nádor může mít metastázy i jinde,“ řekl ČTK ředitel Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno Petr Němec, kde v současnosti dělají kolem třiceti transplantací jater ročně.

U prvního brněnského pacienta však žádná recidiva nenastala. „Bere trvale léky, ale celou dobu je v dobrém psychickém i fyzickém stavu. Chodí na ryby a do lesa, po operaci se jim narodila další dcera,“ uvedl Němec.

Operaci před 30 lety provedl lékařský tým na druhé chirurgické klinice Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Stala se tak pátým pracovištěm v Evropě, která játra úspěšně transplantovala. První transplantaci jater uskutečnil tým Thomase Starzla ve Spojených státech amerických před padesáti lety, úspěšný byl ale až druhý pokus v roce 1967. Pacient s transplantovanými játry v Americe tehdy žil asi rok.

V České republice se na transplantaci jater kromě brněnského centra zaměřuje pražský Institut klinické a experimentální medicíny. S těmito transplantacemi začali lékaři v Praze v roce 1995. V současnosti existují v České republice dvě pracoviště, která se zaměřují na transplantaci jater. Kromě brněnského Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie, které se jim věnuje třicet let, je to ještě pražský Institut klinické a experimentální medicíny. První transplantaci tu udělali v roce 1995, nyní už mají na kontě zhruba 700 zákroků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?