Nejdéle žijící člověk s umělým srdcem bude zařazen na čekací listinu

29. 8. 2012 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na čekací listinu na nové srdce bude dnes zařazen pacient, kterému lékaři před 148 dny odstranili srdce napadené zhoubným nádorem a nahradili je dvěma čerpadly. Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) to oznámí na tiskové konferenci.


Jde o zcela ojedinělou věc, sedmatřicetiletý muž je první na světě, kdo žije tak dlouho bez vlastního srdce. Před dvěma lety se o totéž pokusili v americkém Texasu, pacient ale během několika dní zemřel.

Přístroj místo srdce dostal muž 3. dubna. Lékaři od té doby čekali, až se zotaví a testy potvrdí, že v těle už nemá žádný další nádor. Kdyby se objevil, nemohl by podstoupit transplantaci - po ní bude muset užívat velké dávky léků na potlačení imunity, případný nádor by tak měl dobré podmínky pro další bujení.

Unikátní zákrok, kdy lidské srdce nahradila dvě čerpadla, provedl šéf kardiocentra IKEM profesor Jan Pirk s týmem. Náročné prý bylo sladit chod dvou čerpadel tak, aby věrně napodobila činnost srdce. Proud krve je vháněn do tepen kontinuálně, takže pacient nemá hmatný pulz.

Až se objeví vhodné dárcovské srdce, bude profesor Pirk provádět i transplantaci. Po celou dobu zůstává muž v péči lékařů IKEM.

Mechanické srdce používají v IKEM devět let, pomohlo 150 pacientům jako podpora jejich vlastního srdce, které jim při čekání na transplantaci v těle zůstalo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?